A nagy zabkása mítosz, együk vagy ne együk?

SM

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A zabkása mindenki nagy kedvence, együk azt sósan, vagy édesen. Kiváló választás reggelire, vacsorára és ebédre is akár. Viszont nagy a visszahang ez az egyszerű édesség körül, sok érvet és ellenérvet hallhatunk a fogyasztása mellett és ellen is. Tarts velünk ebben a cikkben, és nézzük át a tényeket!

Rendben, alapvetően mindannyian tudjuk hogy néz ki, de mi is az a zabkása?

A zabkása alapvetően bármilyen gabona – legyen az zab, kukorica, még rizs is –, amelyet vízben vagy tejben addig főzünk, amíg olyan krémes, sűrű állagot nem kapunk, amit mindannyian kásaként ismerünk. Néha "forró gabonának" is nevezik. A zabkása azonban nem korlátozódik a zabra, és az ötlet, hogy a gabonákat tejben vagy vízben főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik, nem csak a magyar konyhára jellemző. Annyiféle állag, összetevő és feltét létezik, hogy még elszánt zabpehely gyűlölő is megtalálja a kedvére valót, és megtalálja azt a zabkását, amelyet szeret. Csak egy esélyt kell adni a zabkásának, és ellopja a szívünket. 

A legnépszerűbb zabkása a zabból készült, ez található meg legtöbbünk étkezőasztalán reggelente. Beszéljünk erről kicsit részletesebben. 


A zab és a zabpehely egészségügyi előnyei

hirdetes


A teljes kiőrlésű gabona, a zab gazdag rostokban, B-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban foszforban, magnéziumban és cinkben.  Azt javasolják, hogy a gabonaféléknek legalább a felét teljes kiőrlésű gabonákból szerezzük be – több mint a felét még jobb. A zab a teljes kiőrlésű gabonák nagyszerű forrásaként tartalmaz egy szívvédő keményítőt, az úgynevezett béta-glükánt, amely segíthet csökkenteni a magas koleszterinszintet , és potenciálisan segíthet ezzel párhuzamban lévő megbetegedések kockázatának csökkentésében. Rostjainak (és gazdag textúrájuknak) köszönhetően különösen laktató reggelire, így elkerülhető az ebéd előtti nassolás. Mi több, az egyik legjobb bél-barát étel, mivel rosttartalma javítja az emésztést. A zabpehely szerelmesei részben azért fogyaszthatnak több tápanyagot, mert a zab teljes kiőrlésű gabonák forrása. A kutatók szerint az emberek hajlamosak a tejet és a gyümölcsöt is a zabhoz párosítani, ami így segít nekik több vitaminhoz, például A-vitaminhoz jutni. Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek szintén segítségül lehetnek a különböző gyulladások leküzdésében.

hirdetes

Fogyókúrázom, ehetek zabot?

A fogyásnak nincs varázsszere, de a zab támogathatja az egészséges fogyókúrát . Ez azt jelenti, hogy továbbra is ehetünk zabpelyhet, ha szeretjük – annak ellenére, hogy szénhidrátban gazdag választás. Egyrészt a zabpehely növelheti a teltségérzetet, így hosszú távon segítségül lehet abban, hogy kevesebbet együnk és fogyjunk is. A gabonafélékhez képest a zab elnyomja az étvágyat béta-glükán rostjainak köszönhetően, amely serkenti a jóllakottság érzését.

Ha érdekelnek a szakértői érvek és ellenérvek, lapozz egyet!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek

Szótár

Kékfrankos

Kékfrankos: A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó... Tovább

Béres József

Béres József: Dr. Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp megalkotója.... Tovább

Tovább a lexikonra