Van egészségügyi kockázata a zab evésnek?
Kevés ok van a zabtól való félelemre, hacsak nem specifikus ételallergiánk van a zabra. Ha orvosi okokból kerüljük a glutént akkor javasolt kerülni, hiszen a zab gyakran keresztszennyeződés áldozatává válik a feldolgozás során glutént tartalmazó termékekkel (búza, árpa vagy rozs). Ebben az esetben kritikus fontosságú a kifejezetten gluténmentes címkével ellátott zab fogyasztása, de ezek sem teljeséggel megbízhatók. Természetesen a túl nagy adag zab elfogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet, akárcsak a túl sok zsíros vagy cukros étel, úgyhogy csak módjával érdemes ennünk! :) Az ízesített instant zabpehely csomagok gyakran hozzáadott cukrot tartalmaznak, így azok sajnos nem bizonyulnak a legjobb választásnak!
Hogy egyem a zabkásám?
Akár nyersen is ehetünk zabot eredeti formájában, szórjuk meg a reggeli joghurtunk tetejét, vagy dobjunk néhány evőkanállal a turmixba. De ne felejtsünk el hozzáadni egy adag gyümölcsöt! Ha időnk engedi, akkor áztassuk be egy vagy fél napot, mielőtt elkészítjük, de ez nem feltétlenül szükséges. Ehetjük forrón, vagy hidegen is, aznaposan és másnaposan is. Jó étvágyat! :)