Te is szereted a zömében zöldséges ételeket, pedig nem is vagy vegetáriánus? Esetleg vegetáriánus vagy és szeretnéd tökéletesíteni néhány receptedet? Akkor ezek az ötletek segíteni fognak – hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy zöldséges étel kapcsán mi hova kerül a tepsidben!
A legtöbb zöldségből rendkívül könnyed és gyors étel készülhet, akár ebédre, akár vacsorára – arról nem is beszélve, hogy a meleg időszakban sokkal jobban eshetnek az efféle ételek szervezetünknek. Mégis, érdemes kiemelnünk, hogy az ilyen szuperegyszerű ételeknek is van egy-két buktatója, amire érdemes figyelni!
Amennyiben az ilyen ételek kapcsán nem számoljuk bele az előkészületeket az elkészítési idejükbe, azok akár már fél óra alatt fogyasztásra kész állapotba kerülhetnek. Mindössze a zöldségek megmosása utáni meghámozás, tepsire szórás, egy kis olajjal és fűszerekkel való ízesítés után már kész is. Lehetne ennél egyszerűbb? Ránézésre és első olvasásra egyáltalán nem – mégis, most mutatunk néhány dolgot, amik gondot okozhatnak.
Rengeteg dolog képes lehet befolyásolni főztödet – milyen hozzávalókat válogatsz össze, hogyan készíted elő azokat, de akár még az is jelentőséggel bírhat, hogy hogyan rendezed el ezeket az élelmiszereket tepsidben. Lássuk tehát a tökéletes „tervrajzot”!
Így legyen tökéletes ételed
A zöldséges ételek akkor számítanak igazán sikeresnek, ha különböző textúrákat képesek vagyunk előhozni egy-egy darabból, mégis mind tökéletesen meg van főve. Ennek oka, hogy senki sem szeretne olyan ételt fogyasztani, ami nyers marad, olyan állapotban ropog majd fogaink között. Ez pedig képes lesz majd az egész főtt vagy sült fogás színvonalát csökkenteni.
Az első dolog, amit ezzel kapcsolatban tisztázni kell – mitől nem fog megfőni majd zöldséged? A válasz logikus, nem megfelelően készíted elő őket – a keményebb darabok valószínűleg csupán túl nagyok voltak, esetleg nem lettek megfelelően megpucolva, úgy kerültek be tepsidbe.