A 2024-es Balaton-átúszás pontos időpontja
Bár az előre kitűzött időpont július 20., az esetleges rossz időjárás függvényében jelöltek ki tartaléknapokat is a szervezők: július 21., 27. és 28., illetve augusztus 3., 4., 10. és 11.
Arról, hogy az idei Balaton-átúszás valóban meg lesz-e július 20-án tartva, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumával és a Balatoni Vízirendészettel történő egyeztetést követően, az esemény előtt két nappal - július 18-án, csütörtökön délben - adnak tájékoztatást a rendezők.
Az első rajtolás időpontja várhatóan 7 óra lesz, ami attól függően módosulhat (korábbra és későbbre is tolódhat), hogy mikorra áll fel véglegesen a vitorlásokból kialakított biztonsági úszófolyosó. A rajtolás záró időpontja várhatóan 12 óra, ami az időjárás esetleges változása miatt korábbra kerülhet.
Tanácsok a sikeres Balaton-átúszáshoz
1.) Kényelmes úszóruhát viselj
A Balaton-átúszás során kényelmes fürdőruha viselése ajánlott, ami segít a versenyzőknek a kényelmes és hatékony úszásban. Nemcsak szabad mozgást biztosít, de könnyíti az úszást is. A jó fürdőruha az első lépés a siker felé.
2.) Figyelj oda az étkezésedre már a verseny előtti napokban is
Az 5,2 km-es táv teljesítése extra energiát igényel, így érdemes előre felkészülni az étkezéssel. Az átúszás előtti napokban javasolt a tudatos, szénhidrátdús táplálkozás, de ügyelj arra, hogy a rajt előtt ne egyél túl sokat! Az átúszás napján válassz könnyen emészthető reggelit, például zabpelyhet, és kerüld a zsíros, fűszeres ételeket. Fontos, hogy a már megszokott ételeket válaszd, hogy elkerüld a kellemetlen gyomorproblémákat.
3) Ha elfáradtál, nyugodtan állj meg pihenni
A rajt és cél közötti úszófolyosón a résztvevők biztonságát 25-30 méterenként vitorlások biztosítják. Ha kimerülnél, nyugodtan tarts szünetet, egyenletes tempóban ússz oda a legközelebbi hajóhoz, majd pihenj egy kicsit. Bármilyen probléma esetén kérj segítséget a hajók személyzetétől vagy úszótársaidtól.
Ha idén te is a Balaton-átúszás mellett döntesz, sok sikert kívánunk a teljesítéshez!
Forrás: MTI