hirdetes

Így csempészd be a Balaton retró ízeit otthonodba

TK
Balatoni büfé

A kihagyhatatlan strandétel – a balatoni lángos


A lángos is egyike a legkedveltebb ételeinknek, melyet a Balaton partján fogyaszthatunk. Már a lángos fronton is rengeteget újítottak, egyre több új feltétet próbálnak ki az emberek, de ha őszinték akarunk lenni, akkor még mindig a sajtos-tejfölös az igazi. A klasszikus lángos nem hiányozhatott egyetlen strandról, nyaralásról sem, csakúgy, mint manapság.


Az elronthatatlan retró strandos lángos receptje


Hozzávalók (6 adag)


-    3 dkg élesztő
-    0,5 teáskanál cukor
-    4 dl víz
-    75 dkg finomliszt
-    1 teáskanál só
-    10 dl napraforgóolaj (a sütéshez)


Az élesztőt először 1,5 dl meleg vízben egy pici cukorral futtassuk fel.


Szitáljuk a lisztet egy tálba, sózzuk meg, majd az élesztővel és a maradék vízzel gyúrjunk belőle egy rugalmas tésztát.

hirdetes


Borítsuk az elkészített tésztát egy lisztezett munkalapra, majd takarjuk le – kelesszük duplájára.


Ha megkelt, akkor nyújtsuk másfél centisre, szakítsunk belőle tetszés szerinti formákat, majd pihentessük őket 15 percig.


Süssük ki őket bő forró olajban. Ízlés szerint tejföllel megkenve, valamint sajttal megszórva tálaljuk.


A híres balatoni desszert: az extra vékony tésztájú palacsinta


Az extra vékony tésztájú palacsinta a Balaton partján kapható desszerteknek a koronázatlan királya volt. A lángosos bódéval egyetemben, a palacsintázó előtt is jókora sort kígyózott – már messziről lehetett érezni a kakaós, lekváros vagy túrós palacsinták illatát.


Hogyan készítsd el az utánozhatatlan balatoni palacsintát?


Hozzávalók


-    1 db tojás
-    3 dkg liszt
-    0,5 liter ásványvíz vagy szóda

hirdetes
-    1 dl olaj
-    1 evőkanál cukor
-    1 csipet só
-    valamilyen töltelék, ízlés szerint


Először verjük habosra a tojást a cukorral és a sóval, majd, ha ez megtörtént, akkor adjuk hozzá a száraz alapanyagokat. Keverjük masszánkat csomómentesre.


Hogyha már tésztánk csomómentes, akkor öntsük hozzá a vizet vagy szódát, illetve az olajat.


Melegítsük fel a serpenyőt közepesen forróra, helyezzünk rá egy kisebb mennyiséget, oszlassuk el, majd mindkét oldalát süssük aranybarnára.


Ahogy elkészültek palacsintáid, az általad választott töltelékkel tálald őket.

 

Neked melyik cikkünkben található balatoni étel a kedvenced?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mákos guba

Mákos guba: jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti és Lengyelországban is.... Tovább

Hologram

Hologram: A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás,... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia