A világ legjobb bodzaszörpje
Hozzávalók:
- 25 nagy fejű bodzavirág
- 5 liter víz
- 3-4 citrom
- 1,5 kg gyümölcscukor/xilit
- 1 késhegynyi tartósítószer
Elkészítés ideje: 120 perc
Elkészítés menete:
A bodzaszörp készítése igazi családi-baráti program is lehet, hiszen a virágok összegyűjtése egy kisebb kirándulásként is felfogható, ugyanis a boltokban-piacokon nemigen kapni ezt a virágot. Tehát szedj össze néhány pajtást, menjetek a közeli erdőbe és keressetek szép nagy, egészségesnek tűnő bodzavirágokat, az autóutaktól minél messzebb eső területeken.
Ha megvannak a virágok - és a többi hozzávaló - és a lelkesedés töretlen, kezdődhet a szörpkészítés! Első lépésként keress egy jó nagy edényt - ha megvan, akkor a cukrot a vízzel főzd sziruppá. Ehhez forrald fel a vizet, majd keverd bele a cukrot és kis lángon, időnként megkeverve addig főzd, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Ha ezzel megvagy, töltsd át az egészet egy tiszta, fertőtlenített, 6-7 literes üvegbe.
A virágokat mosd át jó alaposan, ellenőrizd, hogy nincsenek-e rajtuk kevésbé odaillő élőlények, majd tedd az üvegbe a szirup mellé őket. A citromokat - ha nem szereted a savanykás ízeket, akkor 2 is elég lesz - is tisztítsd át jó alaposan, az is elég lehet, ha megmosod őket, de a legjobb, ha egy vékony réteget eltávolítasz, lereszelsz róluk, így biztos lehetsz benne, hogy ha vegyszerrel permetezték a citromokat, az nem kerül a szörpödbe. Ezután karikázd, vagy kockázd fel őket és rakd az üvegbe a többi hozzávaló mellé.
Innentől leginkább a türelmedre lesz szükség, ugyanis minimum négy napig békén kell hagyni a keveréket, illetve naponta egyszer azért érdemes ránézni, hogy minden rendben van-e vele, és jól át kell keverni az egészet. Ha letelt a várakozásra szánt idő, akkor már nincs más dolgod, mint leszűrni a keveréket és a kiválasztott edényekbe kiadagolni, jól lezárni és egy kis tartósítószerrel biztosítani a szavatosságát.
Te szereted a bodzaszörpöt?