A szabadtéri főzésre legalkalmasabb eszköznek a tűz fölé lógatott üst bizonyult (mi sem mutatja ezt jobban annál, hogy a mai napig így szoktunk bográcsozni?) A mai bogrács ősét a Kárpát-medencébe letelepedő magyarok hozták magukkal. Ez volt a cserépüst. Ez volt a magyarok legelterjedtebb üstje a 10. és 13. század között, a régészek szerint készítésének eredete valahová a Don-vidékre helyezhető. A „bogrács” szó a török bakraç kifejezésből származik, aminek jelentése „rézüst”, habár használata csak az 18. században terjedt el.
A fémüst a középkori idők végén is megjelent, amikor a társadalmak, gazdaságok és a települések szerkezete a feudalizmus hatására jelentős változáson ment keresztül. Egyes dokumentumok arra engednek következtetni, hogy a vasüstök a jobbágyak otthonában voltak felelhetők. Az öntöttvas üstök az 1700-as években egyre több helyre jutottak el, és hamarosan teljesen leváltották a rézből készült verziókat. A ma használt zománcozott vasüstök mellett egyre inkább kezdenek elterjedni a hagyományos cserépüstök is.
A magyar étkezés
Egy magyar étkezés gazdag levessel indul, amivel sok külföldi képes egyből jól is lakni – a levesekbe temérdek dolog belekerülhet, mint például tészta, krumpli, hús, zöldségek, stb. Ezt időnként tészták követik, ami nem sok más országban számít megszokott folytatásnak. Lekvár, túró, dió, mák – amit csak az ember kíván. A levest nem minden esetben követik tésztaételek. A legtöbben biztosan szívesebben fogyasztanának el egy nagy tál főzeléket az előétel után. A főzelék fogalma szinte ismeretlen a távolabbi országokban – ennek a sűrű, zöldséges, levesszerű ételnek a láttán sok külföldi kezdi el vakargatni a fejét.
A magyar bográcsozás „szabályai”
- Minden az elkészíteni kívánt fogás kiválasztásával és a hozzávalók beszerzésével kezdődik.
- A hozzávalók a bográcsozás kezdetétől fogva mind legyenek kéznél, nagyon fontos ugyanis, hogy mi mikor kerül az üstbe. Ne felejts el magadnál tartani egy nagy fakanalat és egy konyharongyot!
- Válassz olyan üstöt, amiben a legjobban elkészítheted a kívánt ételt. A különböző üstöknek más és más tulajdonságaik vannak.
- Fő a … biztonság! Mindig légy elővigyázatos, ha a szabadban gyújtasz tüzet, amit minden esetben rakj körül nagyobb kövekkel vagy téglákkal. Csak a tűzrakóhely elkerítése után gyújts tüzet.