Első ránézésre lekvárunk még túlságosan folyósnak tűnhet, ugyanakkor ez majd változni fog a passzírozás után – ehhez pedig a legajánlottabb egy sűrűbb szövésű szűrő használata. Öntsük bele a fazék tartalmát, majd egy másik edény felett addig kavargassuk gyümölcseinket, még az összes használható része át nem megy a szitán.
Ekkor érdemes csak ízesíteni
Amikor már megszabadultunk az összes nem kívánatos magtól, mely megjelenhet lekvárunkban, csak akkor érdemes a gyümölcsmasszánkhoz adni a cukrot és a zselésítőt. Amennyiben ezt előbb megtesszük, akkor az előbbi folyamatok kapcsán veszítenek majd erejükből. Ez azt jelenti, hogy lekvárunk sokkal hígabb és édesebb lesz, mint amilyenre szeretnénk, ugyanis a szűrő fel fogja majd fogni nem csak a zselésítő anyag, de a cukor nagyobb részét is.
Dolgozzuk össze jól am ár említett két hozzávalóval, majd, ha alaposan feloldódtak, akkor forraljuk fel a lekvárt további 10 percig – tegyük ételünket sterilizált üvegbe, és már készen is vagyunk.
+1 Készíts Te is fehér csokoládés málnalekvárt
A fehér csokoládés málnalekvárnak nem csak rendkívül gyors és egyszerű elkészítése, de cserébe egy olyan különleges ízvilágot fogunk kapni, amit biztosan a következő nyárig emlegetni fogunk.
Hozzávalók:
- 1,5 kg málna
- 30 dkg cukor
- 1 csomag dzsemfix
- 100 gramm fehér csokoládé
Lekvárunk elkészítéséhez először jól mossuk át gyümölcsünket, majd helyezzük azokat egy nagyobb edénybe – erre öntsük rá a cukrot, majd lassú tűzön kezdjük el főzni ételünket.
Amikor már gyümölcsünk levet eresztett, málnáink összeestek, akkor egy botmixer segítségével turmixoljuk össze masszánkat – ezután tegyük bele a csokit, illetve a dzsemfixet. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel lekvárunkat, majd öntsük azokat egy jól kimosott és kiszáradt üvegbe.
Amennyiben szeretnénk megszabadulni a magoktól, a recept variálható – ne adjuk hozzá az elején a megfelelő mennyiségű cukrot, így biztosítva, hogy az utána következő szűréskor az ne ragadjon fel a szűrőn.