A brassói aprópecsenye receptje
Hozzávalók a brassói apró pecsenyéhez
40 dkg sertés lapocka vagy comb
60 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 babérlevél
2 evőkanál étolaj/1 evőkanál libazsír
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál majoránna
1 teáskanál piros arany
1 mokkáskanál vegeta
fél mokkáskanál bors
fél liter étolaj
ízlés szerint só
A brassói aprópecsenye elkészítése
1. Első lépésként egy lábasban felmelegítjük a zsiradékot. A megpucolt és apróra kockázott vöröshagymát alacsony lángon üvegesre pirítjuk. Közben megmossuk a húst és felkockázzuk, majd a hagymára tesszük, és fehéredésig pirítjuk.
2. Megmossuk a paradicsomot, héját kereszt alakban bevágjuk, és körülbelül 1 percre forró vízbe tesszük, majd hideg vízbe mártjuk, és lehúzzuk a héját. A paprikát is megmossuk, eltávolítjuk a csumáját, és felszeleteljük a paradicsommal együtt.
3. Miután a hús kifehéredett, hozzátesszük a paprikát és a paradicsomot, valamint rányomjuk a fokhagymát is, és a babérlevelet is belerakjuk, a többi fűszerrel együtt (vegeta, maoranna, só, bors) és elkeverjük az egészet, csak ezután adjuk hozzá a fűszerpaprikát is, majd újabb alapos keverés után, annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje éppen csak. Kevés pirosarannyal is ízesítjük.
4. Fedő alatt addig közepes lángon főzzük a hús puhulásáig.
5. Miközben fő a hús, megkezdjük a krumpli előkészítését is: pucolás, mosás, kockázás, majd forró olajban kisütés, sózás következik.
6. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt, és forraljuk még pár percig, hogy a szaft sűrű legyen.
7. Végül a sült krumplit a pörköltre szedjük és alaposan összekeverjük. Erős paprikával, petrezselyemmel vagy savanyúsággal tálaljuk!
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: beol.hu