A csokiszalámi az a süti, aminek ha valaki először hallja a nevét, nagy valószínűséggel összeráncolt szemöldökkel néz majd, ugyanis a csoki és a szalámi keveredő ízvilága egy igazán merész párosítás. Nem kell azonban megijednie azoknak sem, akik még nem hallottak erről az édességről, ugyanis semmi köze nincs a húskészítményhez. Egy csupa-csoki finomságról van szó, amelynek az elkészítéséhez még csak sütő sem szükséges.
A mi családunkban minden nagyobb családi összejövetel, ünnep vagy bárminemű vendégvárás legnagyobb sztárja a csokiszalámi. Ennek egyik fő oka, hogy roppant egyszerű az elkészítése, ugyanis a legnehezebb rész benne az, hogy várjunk, míg összeérnek az ízek, hiszen ha valaki elkészíti, legszívesebben egyből falatozna belőle. A másik nagy előnye pedig, hogy igencsak nehéz vele mellélőni, ugyanis mind a kicsik, mind a nagyok odáig- meg vissza vannak érte. Egy adagot csinálni belőle szinte fölösleges, mi mindig 4-5 adagnál kezdjük.
Mi szükséges a csokiszalámi elkészítéséhez a nagyim receptje szerint?
25 dkg apróra tört (nem darált!) háztartási keksz
10 dkg dió
12 dkg margarin
1 dl tej
12 dkg cukor
3 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek rum (vagy rumaroma)
3 ek kekszmorzsa
Tipp: A diót helyettesítheted mazsolával, vagy akár zselés cukorral is. Utóbbival tuti, hogy megveszed a gyerekeket.
Hogyan készítsd el a csokiszalámit?
- A tört kekszet és a diót keverd össze egy tálban!
- Egy másik, hőálló tálban keverd össze az összes többi hozzávalót, majd alacsony lángon olvaszd fel az egészet és forrald fel addig, míg be nem sűrűsödik!
- Keverd össze a masszát a keksszel és a dióval!
- Nyomkodhatod őzgerinc formába, vagy rudat formázva a masszából betekerheted folpackba, majd éjszakára tedd be a hűtőbe!
Tipp: Ha téliszalámi-hatást szeretnél elérni beforgathatod a megdermedt rudat porcukorba!
Erről itt találsz egy videót: