hirdetes

Utánozhatatlan hazai fogás – Csülök pékné módra, ahogy a nagyi csinálja

Sz.F., ZH
Utánozhatatlan hazai fogás – Csülök pékné módra, ahogy a nagyi csinálja

Csülök pékné módra - recept

Hozzávalók

  • 2 db nagyobb csülök; ha a csülök kicsi, személyenként 1 db-ot számítunk.
  • 1- 1,20 kg rózsa- vagy gülbabamondanom sem kell,hogy nagy sikert arattam vele :-) ,
  • 15 dkg apró hagyma (ha lehet, mogyoró nagyságú dughagymát vegyünk),
  • 10-15 dkg zsír,
  • 2 dkg só,
  • Evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem.

                                                                                               

Elkészítés

Egyenlő nagyságú csülköket vásárolunk, a hentest megkérjük, hogy a csontot, mindkét végén, a hús tövénél csapja le. A csülköket láng felett megforgatjuk, hogy az esetleg rajta maradt sertét lepörzsöljük, jól lekaparjuk (ha bélyegző van rajta, kivágjuk), először langyos vízben erős dörzsöléssel mossuk, majd leöblítjük. Leszárítjuk, megsózzuk és forró zsírban gyorsan átpirítva, lábasban lefedve, majdnem puhára sütjük.

hirdetes
hirdetes

Ekkor pecsenyesütőbe tesszük át zsírjával együtt. Az egyforma cikkekre felszeletelt burgonyát a csülök körül lakjuk, most már sütőben, fedő nélkül sütjük, közben a húst saját zsírjával öntözgetjük. A burgonyát egy rétegben tegyük a hús körül, ha szükséges, lapáttal forgassuk át, hogy minden oldalon szépen megsüljön.

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk és forró zsírban, gyorsan, állandó rázogatással átpirítjuk, a zsírból lapáttal kiszedjük, hozzáadjuk a burgonyához és az egészet szép pirosra megsütjük; pár perccel a sütés befejezése előtt, a hagymás burgonyát megszóljuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Frissen, forrón tálaljuk. Ha dughagyma nincs, kisebb hagymákat négy cikkre vágunk, és azt használjuk.

Forrás: Ketkes.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Géza fejedelem

Géza fejedelem: Géza – keresztségben kapott nevén István – magyar nagyfejedelem 972... Tovább

Weörös Sándor

Weörös Sándor: a 20. század első felének egyik legkiemelkedőbb író, költő alakja volt,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarság