Csak szerintem a cukkini a nyár legnagyobb slágere? Zamatos ízének köszönhetően rengeteg remek nyári étel alapanyag lehet. Nemrég egy lisztmentes cukkinis pite receptet találtam, kipróbáltam… majd még egyszer, és még egyszer, mert annyira finom volt! A cukkinis pite elkészítése nagyon egyszerű, az egész család imádja az ízét!
Cukkinis pite recept, amit imádni fogsz
Ezt a receptet akkor is ki kell próbálnod, ha nem rajongsz a cukkiniért! A gyerekek itthon nem nagyon eszik meg, de ebben a pite formában volt, hogy kétszer is szedtek. Nagyon könnyen elkészíthető, liszt sem kell hozzá (ez a liszt érzékenyeknek kedvezhet), egyébként meg egy laktató, könnyed kis nyári étel. Fel lehet turbózni más zöldségekkel, vagy gomba, kukoricakonzervvel is, de ezek nem feltétlenül kellenek bele, minden csak ízlés kérdése! A boltok, zöldségesek, piacok tele vannak friss cukkinivel, használd ki az alkalmat, és tankold tele magad ezzel a finomsággal! Mutatom is a mennyeien finom cukkinis pite receptet, amit neked is ki kell próbálnod!
Hozzávalók a cukkinis pitéhez
- 2 db saláta cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg gomba (konzerv is jó)
- 2 konzerv kukorica
- 4 db tojás
- 5 dkg vaj
- 10 dkg reszelt sajt (mi füstölt trappistával is kipróbáltuk, az is nagyon jó, ha valaki szereti a füstösebb ízt)
- Fűszerek: só, bors, bazsalikom, oregánó
A cukkinis pite elkészítése
• Hámozzuk meg a hagymát, és apró kockákra aprítsuk fel! Amennyiben friss gombával dolgozunk, tisztítsuk meg, és szeleteljük fel! Konzerv esetében öntsük le a levet, és ha nagy, akkor ízlés szerint vágjuk kisebbre!
• A cukkinit is megmossuk, végeit vágjuk le, és szeljük vékony karikákra!
• Tegyünk félre néhány szelet cukkinit (ez a pite tetejére fog kelleni).
• Vegyél erő egy serpenyőt, forrósítsuk fel benne a vajat, majd pirítsuk le a hagymát! Ezután dobjuk bele a gombát, és a cukkinit is! Fűszerezzük sóval és borssal!
• Ha egy kis levet eresztett a cukkini, akkor az előzőleg leszűrt kukorica is mehet bele.
• Közben egy piteformát kibélelünk sütőpapírral (ha nincs, akkor másmilyen sütésre alkalmas edény, magas falú tepsi is megteszi).
• Ebbe belesimítjuk a lepirított zöldségeket!
• Egy külön tálban verjük fel a tojásokat, keverjük hozzá a fele sajtot, és öntsük rá a zöldségekre, a formába!
• A piténket megszórjuk a másik fele reszelt sajttal, és a félretett cukkini karikákkal díszítjük a tetejét!
• Előmelegített 170 fokos sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük a cukkinis pitét!
Forrás: mindmegette.hu