Nedves dunsztolás
A nedves dunsztolás során a tartósítást a betöltött üvegek hőkezelésével, forralásával, gőzölésével érjük el. A nedves dunsztoláshoz egy nagy fazékra lesz szükség, hogy az üvegek elférjenek a gőzben. Az edény aljára érdemes valamit rakni, hogy az üvegek ne érintkezzenek közvetlenül a hővel, így elkerülhetjük a repedésüket. Az edényt fel kell töltenünk annyi vízzel, amely az üvegek háromnegyedét ellepi. Ezután a vizet forrásig melegítsük. A csírátlanítási időt onnantól kell számolnunk, amikor az üvegekben lévő folyadék is forrni kezd. A főtt gyümölcsök és gyümölcslevek sterilizálásához 5-15 perc, nyers alapanyagok esetén 15-30 perc forralás szükséges. Paradicsom esetén ugyan ez az idő 35-45 ill. 45-85 perc is lehet, az üvegek méretétől függően.
Melyik a jobb technika?
Mindkettő megfelelő tartósítást és sterilizálást eredményez, így bármelyiket választod, mindenképp jól fogja tartósítani a lekvárod vagy a befőtted. Sokan azonban a száraz dunsztolást jobban kedvelik, hiszen egyszerűbb technika, csupán időigényes. Azt ajánljuk, hogy azt a technikát válaszd, ami neked könnyebbnek tűnik. A tartósítószereket pedig jobb messziről elkerülni, ha valóban egészséges lekvárokat és befőtteket szeretnénk otthon készíteni. Nem hiába tanították nagymamáink ezeket a technikákat, hiszen ők sem használtak sosem vegyszereket.
Ha pedig isteni eperlekvárt főznél vagy kipróbálnád az izgalmas cseresznyelekvárt, akkor próbáld ki isteni receptjeinket!