Nem véletlenül a cukkini a nyár legnépszerűbb zöldsége. Főzve, párolva és grillezve is fogyasztható, rendkívűl sokoldalúan felhasználható. Nagyon jól illenek hozzá a tejtermékek, legfőképpen a sajtok, sajtkrémek és a tejszín. Mivel hamar elkészíthető, így nem kell egész nap a konyhában állnunk ebben a hőségben.
Most egy ízletes és egyben laktató cukkinis-sajtszószos sült tésztát hoztunk nektek!
Hozzávalók a cukkinis sült tésztához:
A tésztához:
2 db cukkini
1 db vöröshagyma/ 1 szál póréhagyma
2 ek. olaj
3 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
10 dkg sajt
20 dkg tészta
1 csokor friss petrezselyem
3 db tojás
A sajtmártáshoz:
5 dkg vaj
1.5ek liszt
3dl tej
só, bors
sajt
A cukkinis sült tészta elkészítése:
A cukkiniket egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, majd egy kicsit állni hagyjuk. Ezután alaposan kinyomkodjuk a levét.
A hagymát felkockázzuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, és kicsit később a cukkinit is. Jól összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt roppanósra pároljuk.
A sajtmártáshoz egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és aranybarnára pirítjuk. A tűzről levéve folyamatos kevergetés mellett lassan, fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és egy kézi habverővel segítségével simára keverjük. Ezt követően visszatesszük a tűzre, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a sajtot. Folyamatosan keverve szép, sima szósszá főzzük.
A tésztát kifőzzük, majd leszűrjük és egy tálba tesszük. Ezután hozzákeverjük a cukkinit is, beleütjük a tojásokat. Rászórjuk a felkockázott petrezselymet, ráöntjük a sajtszószt és alaposan összeforgatjuk.
Egy tepsit kivajazunk, beleöntjük a keveréket. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes lángon aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva tálaljuk!
Forrás: mindmegette.hu