Az epret mindenki szereti, a piskótatekercset is mindenki szereti, akkor adott a felvetés, hogy csináljunk ellenállhatatlanul krémes és puha epres piskótatekercset. Érdemes rögtön kettő adaggal készülni, mert nagyon kapós lesz majd!
Az eperkrémes piskótatekercs hozzávalói:
A tésztához
• 6 tojás
• 8 dekagramm liszt
• 12 dekagramm cukor (kristálycukor)
• 1 zacskó vaníliás cukor
• fél zacskó sütőpor
• egy kis csipet só
Az epres krémhez:
• 25 dekagramm friss eper
• 12,5 dekagramm margarin
• 1 deciliter tej
• 3 evőkanál cukor (kristálycukor)
• fél zacskó epres pudingpor (én próbáltam már vaníliással is, és az sem volt rossz)
• 1 evőkanál citromlé (lehet friss, és bolti is)
Az eperkrémes piskótatekercs elkészítése:
- Az eperkrémes piskótatekercs elkészítését értelemszerűen a piskóta kikavarásával kell kezdeni. Ehhez pedig első körben a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral, és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ehhez a habhoz nagyon óvatosan hozzáadagoljuk a tojássárgáját, valamint a sütőporral elkevert lisztet is, és alaposan elkeverjük. A piskóta keveréket sütőpapírral előzetesen kibélelt tepsibe tesszük (lehetőleg nagyméretűt válassz, hogy fel tudd tekerni később a tésztát, inkább hosszú legyen a piskóta, mint vastag)! A piskóta tésztát180 fokra (légkeveréses 165 fok) előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük (tűpróbával lehet ellenőrizni).
- A kész tésztát porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk a tetejével lefelé, az aljáról sütőpapírt lehúzzuk, és a konyharuha segítségével szorosan felcsavarjuk még melegen!
- Amíg sül a tészta hozzá lehet látni az eperkrém elkészítéséhez is: 15 dkg epret mixer segítségével pürésíteni kell (nem az egészet, a maradék 10 dekát apróra kell vágni, és az később fog kelleni!). A pudingport pedig a kristálycukorral elkeverni, majd a tejet hozzáöntve teljesen csomómentesre keverni. A kettőt egy lábasba tesszük (a pudingos keveréket, és az eperpürét is) és pudingsűrűségűre forraljuk, majd megvárjuk, még kihűl. Ezután kikeverjük a margarint, hozzáadjuk a citromlevet, valamint a már hideg pudingos, epres krémet, és alaposan összekeverjük az egészet. Ha túl édes, akkor adj hozzá egy kis citromlevet, ha épp ellenkezőleg, akkor pedig cukrot!
- A következő lépés már az eperkrémes piskótatekercs összeállítás lesz: a piskótát kitekerjük, megkenjük az elkészített epres krémmel, és meghintjük a maradék apróra vágott eperrel. A konyharuha segítségével visszatekerjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor ferdére szeletelve nagyon jól mutat, akár még eper szeleteket is lehet mellé tenni, vagy a tetejét fehér csokival lelocsolni.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!!!