Az olasz pizza receptje
Hozzávalók
1 kg 00-ás liszt; fél liter víz; 10 gramm élesztő; 1 evőkanál só; 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
Az élesztőt morzsoljuk el annyi kézmeleg hőmérsékletű vízbe, amennyi pont ellepi, és rakjunk hozzá egy csipetnyi cukrot. Pár percig hagyjuk meleg helyen, hogy felfusson. Addig a lisztet szitáljuk bele egy nagy méretű edénybe és készítsünk a közepébe egy mélyedést. Mután az élesztő felfutott a mélyedésbe öntsük bele az élesztős vizet, az olívaolajat és a sót. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Először ragacsosz lesz, majd egy 10-15 perc gyúrás után eléri a pizzatészta állagát. A tésztát rakjuk át egy műanyag edénybe, kenjük le a tetejét olívaolajjal és fedjük le egy konyharuhával. Ezután jön a kelesztés, amely minimum 4 órán keresztül történjen, de a legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk.
A pizzatésztát miután megkelt gyúrjuk át alaposan, majd osszuk el 4-5 egyenlő mennyiségű gombócra és nyújtsuk ki őket egyesével kézzel. Kenjük meg a tetejét paradicsomszósszal és szórjuk meg sajttal. Miután megpakoltuk a pizzát ízlés szerint, rakjuk be az előmelegített 280 fokos (maximum hőfok), légkeveréses sütőbe 4-5 percre. Frissen mehet a tetejére pár levél bazsalikom, esetleg egy kis olasz sonka és már fogyaszthatjuk is!