hirdetes

Érdekes étkezési szokások, amik Téged is meglephetnek

TK
Étkezési szokások

Milyen külföldi étkezési szokások vannak, melyek hasznunkra válhatnak?


Hogyha az országok között kutatunk, először a japánokat érdemes kiemelnünk. Ők táplálkozásuk során a „Hara Hachi Bu” -t követik, ami annyit tesz, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik jóllakottsági szintjüket, és amint az eléri a nagyjából 80%-ot, abbahagyják az evést. Ezen érdemes nekünk is elgondolkoznunk, hiszen nem csak a kalóriabevitelt korlátozza, de a zsírtömeget is csökkenti.


Ha párhuzamba szeretnénk ezen kívül hozni az étkezési szokásokat, akkor feltűnhet, hogy mi sokkal több sót fogyasztunk. Velünk ellentétben viszont a japánok nagyjából egy teáskanálnyi adagot fogyasztanak belőle napi szinten. Erre is érdemes lenne odafigyelnünk, hiszen ez a vérnyomásnál játszik komolyabb szerepet.

hirdetes


Ahogy tovább pörgetjük a földgömböt, érdemes a görögöknél is elidőznünk egy pillanatig. Az ő táplálkozásukban a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék dominálnak, és az esetek többségében olívaolajat használnak mindenhez. Éppen ezek miatt is rendkívül egészséges ez a „mediterrán diéta”. Többek között jó hatással van a vércukorszintre, a vérnyomásra, valamint az elhízás esélyeit is nagyobb mértékben csökkenti. 


hirdetes
Ezek miatt érdemes lenne fontolóra venni a több zöldség, illetve gyümölcs beépítését étrendünkbe, arról nem is beszélve, hogy amikor tudunk használjunk mi is inkább olívaolajat. Az ő kultúrájukban három fűszer dominál. Még nálunk a paprika használata erőteljes, ők előszeretettel nyúlnak az oregánóhoz, zsályához, valamint rozmaringhoz – ezek mind magas antioxidánstartalommal bírnak. 


Az utolsó ország, amiről cikkemben szeretnék beszélni, Costa Rica. Az itt élők rostgazdag táplálkozása példaértékű. Főként tortillákat fogyasztanak, de nem vetik meg sem a rizst, sem a banánt, a gabonaféléknek is hagynak helyet. Ezek közös pontja, hogy mindnek alacsony a glikémiás indexe. Emellett kávét is bőséggel isznak. Ez hazánkban is közkedvelt, ugyanakkor érdemes arra odafigyelnünk, hogy minél kevesebb cukorral, elsősorban feketén fogyasszuk el.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Badacsonyi kéknyelű

Badacsonyi kéknyelű: az egyik leghíresebb magyar szőlőfajta a kéknyelű. Ez egy ősi... Tovább

Tihanyi félsziget

Tihanyi félsziget: A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, mely annak északi partjáról... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Külföld