Az Antarktiszt leszámítva minden kontinensnek megvan a maga saját, színes étlapja, amivel elkápráztathatja az új ízek után kutató turistákat. Európa sem lóg ki a sorból ilyen téren, és annak ellenére, hogy mi magunk is ehhez a területhez tartozunk, a kontinens többi országainak konyhái élesen eltérhetnek attól, amihez itthon hozzászoktunk.
Ha tehát úgy valamikor döntesz, hogy a nyakadba kapod Európát, és felfedezed mindazt, amit ez a színes vidék kínál, akkor ne hagyd le a környező országok különleges fogásait sem!
Az olasz tészta
Ha az ember Olaszországra gondol, akkor többnyire a pizza és a különféle tészták jutnak eszébe. Aki egy kicsit jobban megismerkedik az olasz konyhával, akkor hamar rájön majd, hogy az itteni szakácsművészek bármilyen alapanyagból képesek mennyei finomságokat varázsolni.
Nem kell külföldre utaznod, ha igazán minőségi tésztát fogyasztanál, hiszen Budapesten egyenesen Jamie Oliver kalauzol el az olasz gasztronómia világában! A Budai Várban található Jamie’s Italian rusztikus ételei garantáltan elvarázsolják az olasz ízek szerelmeseit. A finom tésztaételek mellett isteni olasz pizza is megtalálható a kínálatban a budapesti étteremben.
A lengyel pierogi
A pierogi első sorban a kelet-európai országokban ismert étel – mi főleg csak derelyeként ismerjük. Ezeket a tésztadarabokat általában krumplival, darált hússal, káposztával, sajttal vagy gyümölcsökkel szokás megtölteni, és habár ez így nem hangzik túl nagy újdonságnak, a külföldi változatok teljesen más élményt nyújthatnak, mint az itthoni receptek alapján készült derelyék.
A belga gofri
A belga gofriról sokan hallhattak már, mégpedig jó okokból – ezek a finomságok a Belgiumba érkező fogyókúrázók kedvenc rémálmai. Tökéletesek mindenféle feltéttel, vagy akár magukban is!
A svájci sajtfondü
A sajtok szerelmeseinek bakancslistáján Svájcnak mindenképpen szerepelnie kell. Hogy miért? A hagyományos svájci fondü Gruyère és ementáli sajttal készül, és a hozzáadott fehér bornak köszönhetően lényegében tökéletes gasztronómiai élményt nyújt.
A bosznia-hercegovinai Ćevapi
Rendben, jöjjön akkor valami húsos – a ćevapi nem más, mint egy darált marhahúsból készült grillezett, bőr nélküli kolbász, amelyet általában lapos kenyérrel, hagymával, krémes kajmak sajttal és ajvárral szokás tálalni.
Az osztrák palacsinta
A palacsinta nem sokak számára újdonság – amíg meg nem kóstolják, hogy hogy készítik el a szomszédban. Az osztrák palacsinták valamivel vastagabbak az itthoni vékony tésztájú verzióknál, de hasonlóképpen különböző gyümölcslekvárokkal, tejszínhabbal, vagy csokiszósszal szokás fogyasztani.
A német currywurst
Egy kihagyhatatlan gyorsétel – a német currywurst pont olyan finom, mint amilyennek látszik. Főattrakciója a disznóhúsból készült kolbász, amelyet általában felkarikázva, curry ketchuppal és sült krumplival szokás fogyasztani.
A görög moussaka
A mediterrán térség keleti részén, a Közel-Keleten és a Balkánon hétköznapi finomságnak számít, a világ többi részén azonban szinte sehol nem hallottak róla – a moussaka krumpliból vagy padlizsánból készül alapra épül, és darált húst, illetve paradicsom agy besamel szószt tartalmaz, időnként pedig némi sajttal is megszórják, mielőtt a sütőbe kerülne.
A skót haggis
Ha egyszer Skóciába sodor a szél, akkor tégy magadnak egy szívességet, és kérdezd meg, hogy hol lehet a közelben haggist kapni, mert ha csak egy élménnyel térsz haza ebből a különleges országból, akkor ez kell legyen az.