Fontos volt, hogy a fogyasztók könnyedén magukkal tudják majd vinni, illetve, hogy az étel már szerepeljen egy vendéglátóhely étlapján.
Idén, akiknek étele ezeknek az előírásoknak megfelelt, az július 15-ig tudott jelentkezni, az előválogatás július 25-ig történt meg, illetve a verseny díjátadóját augusztus 4-én tartották.
A nyertes ételek
Idén a díjat a balatonfenyvesi Konyhám répa-dog nevű étele nyerte, ugyanakkor az Év Felfedezettjeként kiemelésre került a vegán bundáskenyér is, mely a világosi Tarow bisztróhoz köthető.
A hét döntős közül egyébként öt fogás vegetáriánus volt, de már a felfedezett étel vegánsága végett is következtethetünk rá, hogy idén a strandgasztronómiában a húsételeket lekörözték zöldségekből készült társaik.
Hogyan is néztek ki a döntőbe jutott ételek?
Fontos kiemelni, hogy bár a rántotthús mellett a karfiol, valamint a rántott gomba is elterjedt hazánkban, nem feltétlenül lehet minden zöldséget kirántani, arról nem is beszélve, hogy nem is érdemes.
A Konyhám rusztikus morzsában sütött répája ugyanakkor különleges ízvilággal rendelkezik, ugyanis nem bébirépákat használtak fel az ételhez, hanem nagyobb darabokat, illetve rusztikusabb morzsába burkolták azokat, amik nem szívják magukba az olajat, így sokkal hangsúlyosabbá téve magának a zöldségnek az ízét, mint a panírnak. Emellett pedig egy könnyen elkészíthető, egészséges ételről beszélhetünk, mely rendkívül népszerűvé válhatna a strandbüfékben. Tálalásához a versenyen sült bacont, majonézes-tejfölös pestot, marinált gyömbért és szárított hagymát használtak.
Az Év Felfedezettje díjat nyert vegán bundáskenyér elkészítéséhez pedig a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bunda váltotta fel, melynek ízét emellett a feketesó adta. Feltételnek avokádót, paradicsomos salsát, savanyított lilahagymát, illetve friss zöldfűszereket használtak, hogy még izgalmasabbá tegyék a fogás ízvilágát.
Valljuk be, hogy a legtöbb étteremben, amennyiben valaki vegetáriánus, esetleg vegán, az legfeljebb rántott sajt, esetleg gomba közül tud választani – éppen ezért is lenne érdemes minél több hozzájuk hasonló, kreatív étellel színesíteni a vendéglátóhelyek palettáját.