Ha szereted a tejberizst, akkor ezért a tejberizses fagylaltélt valósággal rajongani fogsz! Komolyan mondom, hogy ilyen finom fagylaltot még a cukrászdákban sem kapni! Érdemes ezen a nyáron neked is kipróbálnod ezt a receptet, akár többször is!
Fahéjas tejberizs fagyi – kedvenc desszertünk jeges formában
A nyári melegben nincsen jobb desszert, mint ez! A nyár hangulatához hozzátartozik a fagylalt, elvégre a kánikula kellős közepén mégiscsak le kell hűtenünk magunkat valamivel, nem igaz. Ha szereted a tejberizst, esetleg a gyerkőcök nagy rajongói ennek a méltán népszerű édességnek, akkor mindenképpen ki kell próbálnod ezt a házi fahéjas tejberizs receptet! Fagylaltkészítő gép kell hozzá! A recept alapja, hogy készítened kell egy finom tejberizst, hűteni, hozzákeverni néhány krémesítő alapanyagot, és hűtened. Több órányi hűtést igényel a folyamat, de megéri türelmesnek lenni, mert az eredmény után nemcsak te, hanem az egész család mind a 10 ujját megnyalja majd!
Hozzávalók a fahéjas tejberizs recepthez
Fél darab vanília (vagy helyettesíthető 10 ml vanília aromával)
- 300 ml tej
- 50 g rizs
- 2 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 200 g habtejszín
- 2 evőkanál fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola
A fahéjas tejberizs fagylalt receptje
- A fahéjas- tejberizses fagyi első lépése nem is lehetne más, mint egy tejberizs elkészítése- ez mindennek az alapja. Igazából készítheted a szokott módszerrel is, de leírjuk az általunk használt, jól bevált receptet is hozzá: kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét, ezt keverjük 200 ml tejhez, valamint a többi fűszereket is tegyük ebbe bele (fahéj, citromhéj), tegyük tűzre, és forraljuk fel. Ha felforrt, adjuk hozzá a rizst, majd mehet bele a mazsola is! Egészen addig főzzük, néha meg-meg keverve, amíg nagyjából felissza a tejet, majd fedjük le, s hagyjuk állni.
- Ezután a maradék 100 ml tejet is öntsük rá a tejberizsre, fedjük le, várjunk körülbelül 20 percet, majd tegyük a hűtőbe.
- Vegyük elő a többi hozzávalót: a tojássárgákat keverjük fehéredésig a cukorral, öntsük hozzá a habtejszínt, s gőz fölött sűrítsük be, majd ha megfelelő állagú a hab, a lábast tegyük jeges vízbe, várjuk meg míg szobahőmérsékletűre hűl. Ezután öntsük az egészet a rizses masszához, s az egész fagyialapot tegyük be a hűtőbe még pár órára.
- Majd egyszerűen csak fagyigépbe kell tölteni, hogy fél óra alatt elkészüljön. Ha vaníliaaromát tesztek hozzá, azt a végén a legjobb, mert az alkoholtartalma miatt nehezíti a fagyást!