hirdetes

Az igazi retro édesség: fanta szelet

SzSz, ZH

Egy örök klasszikus kedvenc és igazi retro édesség: a Fanta szelet. Cukrászdában nem is kapni belőle, csak is otthon készült ez az isteni finomság. Lássuk hogyan készül!

Fanta szelet: az igazi RETRO finomság

Ugye meg van neked a három rétegű Fanta szelet? Alul kakaós, kesernyés piskóta, azon a vastag túróréteg és a tetején a narancs zselé, amelytől igazán különleges lett ez a sütemény. Mind imádtuk! A hagyományokhoz híven, ma már igen kevés alkalommal készítjük el ezt az igazi retro édességet, pedig mennyire felidézi a gyermekkorom.

Fanta szelet vs. Mirindás süti

Ugyan vicces sztori, de mi otthon Mirindás sütinek hívtuk, mivel nem a jó öreg Fantával készítettük el, hanem az egyel olcsóbb verzióval. Vajon melyik volt? Egyébként nagyjából lényegtelen milyen márkából készíted el a sütemény zselé részét, az íze ugyanolyan lesz. A technika nem mindegy, na meg azért maradjunk a narancs íznél. 

Drága nagymamám készítette el általában a szülinapomra. Most, hogy hamarosan itt a szülinapom, eszembe jutott, hogy mennyire imádtam ezt a sütit. Bár a drága mama már nem tudja elkészíteni nekem, a receptet gondosan megőriztem és úgy gondoltam, ideje, hogy tovább adjam. Komolyan az egyik legfinomabb sütemény, ami a gyermekkorom legszebb pillanatait idézi fel. Jobb, ha Te is elkészíted, hiszen biztos vagyok benne, hogy a saját gyermekeidnek is hasonlóan jó pillanatokat tudsz majd okozni vele, mint egykor nekünk a szüleink vagy a nagyszüleink. De vigyázz, mert függőséget okoz! No, de lássuk is a receptet! 

hirdetes

Hozzávalók 

Kakaós piskóta: 7 evőkanál cukor; 7 db tojás; 6 evőkanál liszt; 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan); 1 csomag sütőpor; 1 evőkanál napraforgó olaj

Túrós réteg: Fél kilogramm túró; 200 gramm porcukor; 180 gramm margarin (Rama); 1 db citrom héja és annak leve; 2 csomag vaníliás cukor

Narancsos zselé: 2 csomag vaníliás pudingpor; 6-7 dl szénsavas narancs ízű üdítő (a lényeg, hogy szénsavas legyen); 4-5 evőkanál porcukor; 1 evőkanál citromlé

hirdetes

Elkészítés

Piskóta

Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat válasszuk ketté, és a fehérjéket kemény habbá verjük úgy, hogy fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Ha már nem folyik ki a tálból, akkor óvatosan keverjük hozzá a tojások sárgáját és az egy evőkanál olajat is. Közben a lisztet a kakaóporral és a sütőporral keverjük el, majd óvatosan ezt is fokozatosan adagolva adjuk hozzá a tojáshabhoz. Ügyeljünk arra, hogy a habot ne törjük össze, így inkább fakanállal dolgozzunk. Miután a tésztát simára kevertük egy kivajazott, lisztezett tepsibe öntsük bele és mehet a sütőbe. 30 perc alatt, alsó-felső sütésen 180 fokon megsütjük. Amíg sül a tészta, a túrókrémet elkészíthetjük. 

 

Túrós réteg

A túrót, ha darabos, érdemes áttörni villával, esetleg botmixerrel, hogy minél krémesebb állagú krémet kapjunk majd. A szobahőmérsékletű margarinhoz adjuk hozzá a porcukrot, majd keverjük habosra. Ezután jöhet hozzá a túró, a vaníliás cukor és a citromhéj és a lé is. Az egészet keverjük ki, majd a piskóta elkészüléséig rakjuk hűtőbe. 

 

Narancs zselé

Amint készen van a piskótánk, várjuk meg, amíg kihűl és csak ezután kenjünk rá a túrós réteget. Ha ezzel elkészültünk, rakjuk hűtőbe és készítsük el a narancsos réteget. Egy kevés üdítőhöz (1-2 dl) adjuk hozzá a 2 csomag pudingot és a cukrot. A maradék üdítőt forraljuk fel a citromlével, majd adjuk hozzá a pudinggal és a cukorral kikevert üdítőt is, és főzzük sűrűre. Ha elkészült, várjuk meg, amíg legalább langyos lesz és csak ezután öntsük rá a túrós rétegre. Rakjuk hűtőbe a süteményt és minimum 3-4 órát várjuk, amíg megdermed a teteje. A legjobb, ha egy egész éjszakát hagyjuk pihenni és másnap fogyasztjuk. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Fertő-Hanság  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. A Fertő–Hanság... Tovább

Csobánc

Csobánc: A Balton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Csobánc közülük az egyik. Mivel a... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia