Az igazi, hagyományos farsangi szalagos fánk receptje
Az itt leírt farsangi fánk receptje nemcsak nagyon egyszerű, hanem nagyon finom is. Az elkészítése körülbelül 2 órát vesz igénybe, és a leírt mennyiségből olyan 30 darab készíthető el, ennek megfelelően arányosíthatod a hozzávalókat!
Hozzávalók a farsangi szalagos fánkhoz
50 dkg liszt
6 dkg vaj
2 dl tej
5 tojássárga
5 dkg porcukor
4 dkg élesztő
egy csipetnyi só
A farsangi szalagos fánk elkészítése
A farsangi szalagos fánk elkészítéséhez első lépésként a tejet langyosítsd meg, de arra vigyázz, hogy ne legyen meleg, csak langyos! A langyos tejbe keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt is. Várj 10-15 percig, amíg felfut, akkor jó, ha jól megemelkedik. A lisztet, ha teheted szitáld át, annak érdekében, hogy a tészta még lágyabb legyen, majd rakd hozzá az olvasztott vajat, a megkelt élesztőt, a tojássárgát és a sót. Jól dagaszd meg (konyhai robotgéppel könnyebb dolgod lesz, és gyorsabban is végzel, de persze kézzel is lehet csinálni). A tészta akkor jó, ha hólyagos, és elválik az edény falától! Ha végeztél ezzel, akkor takard le, és keleszd meleg helyen 45-50 percen keresztül. Akkor jó, ha a duplájára emelkedik, ekkor lisztezett felületen nyújtsd ki egy centi vastagra, és szaggass belőle tetszőleges nagyságú köröket kiszúróval, vagy annak hiányában üvegpohárral. Ha nincs kiszúród, egy nagyobb üvegpoharat is bevethetsz. Rakd a fánkokat lisztezett tálcára, és keleszd további 15 percig. Forrósíts olajat, helyezd bele a tésztát, és mindkét oldalát sütsd meg. Ne legyen alatta túl nagy a láng, mert akkor belül nyers maradhat. Azzal is számolj, hogy a fánk sütés közben körülbelül a másfélszeresére nő. Ha már a fánk mindkét oldala aranybarna, szedd ki, és csepegtesd le papírtörlőn. Szórd meg a még meleg fánkot porcukorral. Jó étvágyat a szalagos farsangi fánkhoz!