#3: Fűszernövények olajban, illetve ecetben
A fűszerolajok, és fűszerecetek nagyon hasznosak tudnak lenni a konyhában, és ami a legjobb, hogy ezeket te is nagyon egyszerűen elkészítheted otthon, majd hónapokon át élvezheted munkád gyümölcsét. Arra figyelj, hogy hidegen sajtolt olajjal dolgozz, a legjobb az extra szűz olíva olaj, de választhatsz repce-, szőlőmag- sőt mákolajat is, ha szeretnél. Elkészítés: az egészséges fűszerágakat természetesen megmosva, leszárítva tiszta, jól záródó üvegekbe helyezzük, ahogyan szeretnénk, akár kombinálhatjuk is az ízeket, tehetünk mellé egy kis fokhagymát, vagy borsot, esetleg chilit, öntsük fel a választott olajjal, vagy ecettel, zárjuk el és várjunk minimum két hetet, hogy összeérjenek az ízek, majd használjuk ételeink ízesítéséhez bátran! Leginkább salátákhoz, öntetként használhatók fel úgy igazán, mert melegítésnél könnyen tönkremegy az aromájuk.
#4: Fűszersó házilag
Talán a legegyszerűbb fűszertartósítási eljárás, ha fűszersóót készítünk. Egyszerűen csak egy légmentesen záródó doboz aljára szórunk kb. fél centi vastagon tengeri, vagy más alacsony nátrium tartalmú sót, erre ráfektetünk egy réteg fűszernövényt, megmosva, felvágva, majd így rétegezzük tovább, majd lefedjük, 1 hónapig hagyjuk állni, bármeddig eláll.
#5: Pesto házilag
A kedvencemet a végére hagytam! A mediterrán konyha igazi kincsét, az általam rajongásig szeretett olasz tészták elengedhetetlen kellékét otthon is elkészíthetjük a friss fűszernövények segítségével. Egy kis bazsalikom, petrezselyem, medvehagyma, reszelt parmezán sajt, pirított fenyőmag, vagy egy kis dió, extra szűz olívaolaj, só, fokhagyma, esetleg citromhéj és lé, egy tiszta üveg, és készülhet is a tésztákhoz, vagy pirítóshoz használatos ínycsiklandó pesto!