A gesztenyekrémes torta, akár hiszed, akár nem, már több mint 40 éve van jelen a konyháinkban, és nemcsak finomságával, hanem az emlékekkel is gazdagít bennünket. A klasszikus receptet azonban talán csak a nagymamáink ismerik, de mi most megpróbáltuk felkutatni és újraéleszteni ezt a nosztalgikus csemegét.
Puha és krémes gesztenyetorta recept őszre
A gesztenykrémes torta elkészítése egyáltalán nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, de minden perc, amit rászánsz, garantáltan megéri majd. Visszagondolva gyerekkoromra, emlékszem, hogy minden hétvégén, ha meglátogattuk a nagymamát, az asztalon mindig ott sorakozott a gesztenykrémes torta is, a sok más sütemény között.
Mindig lenyűgözött, hogy milyen csodálatos a gesztenyekrémes piskótalap, a rengeteg gesztenyekrémmel, és a vékony csokoládéöntettel leöntve. Egyszerűen tökéletes volt. Az omlós piskóta, a lágy töltelék, és a krémes csokoládé a tetején. Bár a forma az évek során változott, az íze ma is ugyanaz!
Most nosztalgia jegyében megpróbáljuk visszaidézni ezt a több évtizede velünk élő ízélményt.
Gesztenyetorta recept hozzávalói (10 személyre):
Hozzávalók a gesztenyetorta tésztájához:
• 6 db tojás
• 6 dkg vaj
• 25 dkg porcukor
• 40 dkg gesztenyemassza
Hozzávalók a gesztenyetorta töltelékéhez:
• 4 ek kristálycukor
• 1 ek kakaópor
• 40 dkg gesztenyemassza
• 1 ek rum
• 1 ek vaj
• Liszt és vaj a tepsi kikenéséhez
Hozzávalók a gesztenyetorta csokis tetejéhez:
• 1 tábla olvasztott csokoládé
• 5 dkg vaj
A gesztenyetorta elkészítési ideje:
• Előkészítés: 25 perc
• Elkészítés: 1 óra 30 perc
• Pihentetés: 2 óra
A puha és krémes gesztenyetorta elkészítése:
1. Első lépésként a tésztát készítjük el. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a puha vajjal és a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a szűrőn áttört gesztenyemasszát.
2. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzákeverjük a gesztenyés masszához.
3. Egy közepes, csatos tepsit (20x30 cm) kivajazunk és belisztezünk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
4. A gesztenyés masszát beleöntjük a tepsibe, majd 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, félretesszük hűlni.
5. Következő lépésben elkészítjük a krémet. Ehhez simára keverjük a cukrot a kakaóporral. A gesztenyemasszát egy lábosba tesszük a vízzel, alacsony lángon melegítjük. Amikor a gesztenyemassza és a víz összeolvadtak, a tűzről levéve hozzáadjuk a cukros kakaót, a vajat és a rumot.
6. A rum helyett, ha szeretnénk elkerülni az alkoholt, használhatunk rumaromát is, de a klasszikus receptben a rum az igazi.
7. A krémet hűlni hagyjuk, majd habosra keverjük, hogy igazán lágy legyen.
8. A kihűlt tésztára finoman ráhalmozzuk a krémet.
9. A sütemény tetejéhez vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét és a vajat, majd leöntjük vele a süteményt.
10. A süteményt hűtőben pihentetjük 2 órát, majd felszeleteljük.
Most pedig csak annyi dolgunk van, hogy átadjuk magunkat a nosztalgikus élménynek, mintha éppen a nagymamánknál lennénk, és a vasárnapi ebéd után ezt a csodás süteményt ennék.