hirdetes

A szezon nagy sláger sütije: A puha, krémes gesztenyetorta

ZH

A gesztenyekrémes torta, akár hiszed, akár nem, már több mint 40 éve van jelen a konyháinkban, és nemcsak finomságával, hanem az emlékekkel is gazdagít bennünket. A klasszikus receptet azonban talán csak a nagymamáink ismerik, de mi most megpróbáltuk felkutatni és újraéleszteni ezt a nosztalgikus csemegét.

gesztenyetorta recept

Puha és krémes gesztenyetorta recept őszre


A gesztenykrémes torta elkészítése egyáltalán nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, de minden perc, amit rászánsz, garantáltan megéri majd. Visszagondolva gyerekkoromra, emlékszem, hogy minden hétvégén, ha meglátogattuk a nagymamát, az asztalon mindig ott sorakozott a gesztenykrémes torta is, a sok más sütemény között.


Mindig lenyűgözött, hogy milyen csodálatos a gesztenyekrémes piskótalap, a rengeteg gesztenyekrémmel, és a vékony csokoládéöntettel leöntve. Egyszerűen tökéletes volt. Az omlós piskóta, a lágy töltelék, és a krémes csokoládé a tetején. Bár a forma az évek során változott, az íze ma is ugyanaz!

Most nosztalgia jegyében megpróbáljuk visszaidézni ezt a több évtizede velünk élő ízélményt.

Gesztenyetorta recept hozzávalói (10 személyre):

Hozzávalók a gesztenyetorta tésztájához:

•    6 db tojás
•    6 dkg vaj
•    25 dkg porcukor
•    40 dkg gesztenyemassza

Hozzávalók a gesztenyetorta töltelékéhez:

•    4 ek kristálycukor
•    1 ek kakaópor

hirdetes
•    4 ek víz
•    40 dkg gesztenyemassza
•    1 ek rum
•    1 ek vaj
•    Liszt és vaj a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a gesztenyetorta csokis tetejéhez:

•    1 tábla olvasztott csokoládé
•    5 dkg vaj

A gesztenyetorta elkészítési ideje:

•    Előkészítés: 25 perc
•    Elkészítés: 1 óra 30 perc
•    Pihentetés: 2 óra


A puha és krémes gesztenyetorta elkészítése:


1.    Első lépésként a tésztát készítjük el. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a puha vajjal és a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a szűrőn áttört gesztenyemasszát.

2.    A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzákeverjük a gesztenyés masszához.

3.    Egy közepes, csatos tepsit (20x30 cm) kivajazunk és belisztezünk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

4.    A gesztenyés masszát beleöntjük a tepsibe, majd 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, félretesszük hűlni.

5.    Következő lépésben elkészítjük a krémet. Ehhez simára keverjük a cukrot a kakaóporral. A gesztenyemasszát egy lábosba tesszük a vízzel, alacsony lángon melegítjük. Amikor a gesztenyemassza és a víz összeolvadtak, a tűzről levéve hozzáadjuk a cukros kakaót, a vajat és a rumot.

hirdetes

6.    A rum helyett, ha szeretnénk elkerülni az alkoholt, használhatunk rumaromát is, de a klasszikus receptben a rum az igazi.

7.    A krémet hűlni hagyjuk, majd habosra keverjük, hogy igazán lágy legyen.

8.    A kihűlt tésztára finoman ráhalmozzuk a krémet.

9.    A sütemény tetejéhez vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét és a vajat, majd leöntjük vele a süteményt.

10.    A süteményt hűtőben pihentetjük 2 órát, majd felszeleteljük.

Most pedig csak annyi dolgunk van, hogy átadjuk magunkat a nosztalgikus élménynek, mintha éppen a nagymamánknál lennénk, és a vasárnapi ebéd után ezt a csodás süteményt ennék.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kiss Ernő

Kiss Ernő: Eleméri és ittebei Kiss Ernő honvéd altábornagy, az aradi vértanúk egyike.... Tovább

Bálványosi Nyári Szabadegyetem

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor: a Kárpát-medence nagyszabású szellemi... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Állatok Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Technológia Történelem Utazás