Akkor most gyümölcs vagy zöldség némelyik növény?
Nehéz ezt igazán pontosan megállapítani. Nézhetjük botanikai szempontból is, esetleg nézhetjük fogyasztási szokások alapján, vagy onnan, hogy fás szárú növényen terem-e, de vizsgálhatjuk a kérdést onnan is, hogy édes-e a termés, vagy nem.
Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik, írja a Wikipedia. A köznyelv viszont többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek. A tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is, aminek a frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni.
Botanikai szempontokat nézve gyümölcs minden, ami a növény terméseként növekszik, és zöldség minden más, ami a növény ehető része.
De viszont szerte a világban egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy az egyes terméseket bekategorizálják, készült egy lista azokról a zöldségekről, amik tulajdonképpen gyümölcsök, legalábbis botanikai szempontból:
- Paradicsom
- Paprika
- Padlizsán
- Cukkini
- Uborka
- Zöldbab
- Borsó
- Avokádó
- Csemegekukorica
- Olajbogyó
Ezen a listán nyugodtan lehet vitázni, és a besorolást más szempontból vizsgálni, kérdés, hogy érdemes-e. A lényeg végül is az, hogy amit eszünk és egészséges-e.