hirdetes

Gulyás "külföldi" módra

, Szeder

Ez a "gulyás recept" egy népszerű, külföldi oldalon található. Számtalan országban próbálják elkészíteni a magyar gulyást... De ez a recept mindegyiken túltesz! :D

Gulyás receptje külföldi szemszögből

Jártam már sok országban, láttam konzerves, fagyasztott és éttermi verzóját is a gulyásnak. Próbálják elkészíteni ezt a nemzeti ételünket, több-kevesebb sikerrel… Elárulhatom, hogy több olyan volt köztük, ami még hasonlítani sem hasonlított, de ez a recept mind eddiginél túltesz! Egy külföldi weboldal hozta le ezt a receptet az “egyszerű gulyás receptje” néven. Már a kinézete sem hasonlít egy kicsit sem a magyar gulyáséhoz, de ha meglátod a hozzávalókat és az elkészítését, akkor aztán végképp fogod majd a fejed! Erre inkább mondanám, hogy bolognai, mintsem, hogy gulyás… Így szólt a recept, ezt figyeld:

1. Hozzávalók

A lista kicsit hosszúnak tűnik, de a hozzávalók nagy része a legtöbb háztartásban megtalálható. A hozzávalók összetett ízt kölcsönöznek a kész gulyásnak.

1 evőkanál olaj

3 répa

Egy nagy, fél hagyma

450g darált marhahús

Egy korty bor (opcionális)

4 bögre paradicsomlé

4 bögre ivóvíz

1 evőkanál marha alap

1 evőkanál Worcestershire szósz

1 evőkanál taco fűszerkeverék

1 teáskanál fokhagymapor

1 teáskanál feketebors

hirdetes

1 teáskanál só

Fél teáskanál pirospaprika mag

hirdetes

450g tészta

2. A zöldségek

Hámozd meg és aprítsd fel a répát, majd a hagymát is. Öntsd őket egy nagy fazékba, majd mehet rájuk az olaj is. Kezdd el pirítani közepes lángon, míg a hagymák átlátszóvá nem válnak.

3. A marhahús

Öntsd az edénybe a darált marhahúst, és mialatt sül egy szedőlapát vagy fakanál segítségével törd apróbb darabokra. Süsd addig, amíg egyenletes barna színe nem lesz az összes húsdarabkának.

4.  A lé

Ideje hozzáadni a paradicsomlevet és a vizet is. A bor egy kis plusz ízt kölcsönöz az egésznek, az alkohol pedig végül kifő majd belőle. Attól függően, hogy milyen végeredményt szeretnél, használhatsz szűrt, vagy paradicsomdarabokat tartalmazó lét is. Ha mindez belekerült a mixbe, akkor húzd feljebb a lángot a fazék alatt.

5. Az ízesítés

Jöhet a marha alaplé, a Worcestershire szósz, a taco fűszerkeverék, a fokhagymapor, feketebors, só és paprikamag.

Ne aggódj, a taco keveréktől nem lesz taco íze a gulyásnak, ez csak azért kell, hogy gazdagabb ízvilága legyen a kész ételnek.

6. A tészta

Amikor a fazék tartalma forrni kezd, add hozzá a tésztát. Nincs semmilyen szabály ami kikötné, hogy milyen tésztatípusokat lehet és nem lehet használni, szóval bármi jó lesz, amit otthon találsz. Fontos azonban figyelembe venni két dolgot:

Ha csak teheted, ne használj spagetti tésztát, mert a végeredmény így könnyedén összetéveszthető lesz a spagettivel, mert a gulyásszósz sokban hasonlít a spagettiére.

Próbálj olyan tésztát használni, amiben sok mélyedés van, amiben megülhet a szósz. Ezek jobban átveszik az ízt, és segítenek, hogy a szósz ne folyjon le a tésztáról, mert nem túl sűrű.

7. Jó étvágyat

A családom és én mindig is szerettük a gulyást, és habár valamelyest eltér az eredetitől, még így is nagyon finom! A parmezán remek választás sajtnak, az ízek remekül passzolnak egymáshoz. A cheddarnak inkább krémesebb, de szintén kellemes állaga van. Még fetát is használhatsz, ha kedved tartja!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A kopjafák

A kopjafák: A halál utáni élet ősi magyar elképzelése abból az alapgondolatból indul ki,... Tovább

Tihanyi félsziget

Tihanyi félsziget: A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, mely annak északi partjáról... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Európa Gasztronómia Külföld