Mindenkinek megvan a maga kedvenc étele, amelyet bármikor és bármilyen mennyiségben képes megenni. Más-más ízléssel lettünk megáldva és ez így is van rendjén. Vannak, akik a könnyedebb ételek szerelmesei, de olyanok is bőven akadnak, akik a zsírosabb, nehezebb ételeket fogyasztják szívesebben. Ami biztos, hogy a magyar gasztronómia méltán világhírű; olyan finomságok tartoznak tradicionális fogásaink közé, mint a gulyásleves, a pörkölt, a palacsinta vagy a somlói galuska, csak hogy néhányat említsünk.
Szerinted melyik a legundorítóbb étel a felsorolásból?
Ezért is volt számomra olyan meglepő, mikor az io9.com által „A legfurcsább és legfelháborítóbb ételek, amelyeket megehetsz címmel” publikált cikkben egy magyar fogással is találkoztam.
Ami igaz, az igaz. Készülj fel arra, hogy az alábbi cikkben igazán gyomorforgató és hajmeresztő ételeket fogsz látni a világ minden tájáról. Javaslom, hogy üres gyomorral olvass csak tovább, ezek az ételek valóban megrázóak lesznek.
Főtt tojás kicsit másképp – A balut
A Délkelet-Ázsiában nagy népszerűségnek örvendő étel, ránézésre sem túl étvágygerjesztő. Nem véletlen, a balut ugyanis egy majdnem teljesen kifejlett kacsaembrió tojásban megfőzve. Belegondolni is borzalmas, hogy ezt valóban képesek emberek megenni!
Az ideális balut 17 napos embrióból készül, de a vietnámiak inkább a 19-21 napos kacsaembriókat preferálják.
Ha kedvet kaptál hozzá, akkor a Fülöp-szigeteken és Vietnamban reggelire rendelhetsz belőle…
Szokták mondani, hogy addig ne mondjuk valamiről véleményt, amíg azt ki nem próbáltuk, de ember legyen a talpán, aki erre ráharap!
Szereted a sajot? Mit szólnál egy finom Casu marzuhoz?
Mit látsz a képen? Első ránézésre talán egy félig megdézsmált cipóra hasonlít, de igazából a kép egy hatalmas sajtot ábrázol. Semmi kivetnivalót nem látsz benne, igaz? Hát akkor nézd meg közelebbről!
Így már mindjárt más a leányzó fekvése, igaz?
Jól látod, ez a sajt több ezer féreg otthona. Hallottam már azt, hogy egy sajt akkor igazán jó, ha lemászik az asztalról, de azt egy percig sem gondoltam, hogy ezt ennyire komolyan kell venni!
Ami a sajt fogyasztását illeti, bár nem szükséges a férgeket eltávolítani, sokan mégis megteszik. A férgek által lerakott lárvák ugyanis képesek akár 15 centiméter magasra is felugrani, amennyiben megzavarják őket.
Te beneveznél erre a különleges „csemegére”?
Ha a képek láttán leküzdhetetlen vágyat érzel, hogy megízleld ezt a sajtot, akkor van egy jó hírem; ma már legális keretek között megteheted Szardínia szigetén. Ezt azért emelném ki, mert jó néhány évre betiltották a sajt forgalmazását, s így csak a feketepiacon lehetett hozzájutni. Pár éve azonban nemzeti ételnek minősítették a sajtkülönlegességet, így már törvényesen is megvásárolható.
Kíváncsi vagy a mongolok különleges fogására? Akkor egyél boodogot!
A boodogot a legtöbb esetben kecskéből, de olykor mormotából készítik el. Az elkészítés menete egyenesen hajmeresztő: az állatot először megölik, majd kibelezik, a sóval és borssal ízesített belsőségeket (leginkább a májat és a vesét) felaprítják, vöröshagymát adnak hozzá, majd forró kövekkel együtt visszahelyezik az állat testébe. A tetemet szőröstül bőröstül tűzre teszik, és így sütik meg.
Az állat belsejében a nedvességnek és a forró köveknek a segítségével a belsőségek megpárolódnak, a tűz leégeti a szőrt az állatról, a bőrét pedig megsüti.
Kedvet kaptál hozzá? Akkor irány Mongólia!
Kiviak, a grönlandi gyöngyszem
Ha születésnapot, esküvőt vagy egyéb különleges alkalmat ünnepelnek a grönlandiak, akkor rendszerint a kiviak is az asztalra kerül. Nem is tudom eldönteni, hogy eddig melyik a legrosszabb, de ez is megéri a pénzét, az már egyszer biztos!
A kiviak fókabőrben lévő madártetemeket takar. Ha mindez még nem lenne elég, akkor ezt figyeld, mert nem akárhogy készül! A fóka bőrébe tetemes mennyiségű tengeri madarat tesznek (alkát), melyekről a tollat nem hántják le, és a belsőségeket sem szedik ki belőlük; majd egy hatalmas követ tesznek a fókára, és elássák a föld alá, ahol három hónapig érlelik.
Mikor a három hónap letelt, kiveszik a földből az erjedésnek indult madártetemeket, majd az „érlelt” madárhúst ízesítve tálalják fel… kész is van az igazi tradicionális grönlandi csemege!
Megéheztél? Száznapos tojással is csillapíthatod az étvágyadat!
Az ezeréves tojásként is gyakran emlegetett „finomság” igazi kínai ételkülönlegesség. Amennyiben szimpatikus számodra ez a konzervált csemege, te is bátran kipróbálhatod, talán ez a legkevésbé gyomorforgató étel összeállításunkból, de kétség kívül elég bizarr.
Ami az elkészítését illeti, a nyers tojást (leggyakrabban kacsatojást) három hónapra egy különleges keverékbe helyezik, amely oltott mészből, faszénből, sóból és vízből áll. A nem mindennapi fürdőben eltöltött három hónap alatt a tojásfehérje barnás, zselés anyaggá változik, a tojássárgája pedig zöld krémes masszává. Te megkóstolnád?
Kambodzsai finom falat, a sült tarantula
Araknofóbiások számára nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb ebéd, ha Kambodzsában járnak. Azt mondják, hogy igazán finom ez a tradicionális ételük, ám én nem vagyok biztos abban, hogy kipróbálnám.
A szerényebb körülmények között élők kedvenc eledele, a smalahove
A smalahove (más néven skjelte), egy hagyományos (füstölt vagy szárított) norvég fogás, amely a juh fejéből készül. Mivel az állatok fejét kevésbé tudták hasznosítani a régi időkben, így a szegényebb réteg talált rá egy megoldást, ételt készített belőle. Ebből adódik, hogy régebben elsősorban a szegények eledele volt a smalahove, ma már inkább csak az ínyencek fogyasztják.
Ha egy kis fehérjére vágysz, fogyassz escamolt!
A „mexikói kaviárnak” is nevezett escamol a Mexikóban őshonos kék agávé növény gyökerén található Liometopum aniculatum nevű hangya lárváit takarja. Elvileg nagyon finom csemege. Nos, erről nem tudok nyilatkozni, de az biztos, hogy igazán szokatlan.
Sült vér, a magyarok bizarr reggelije
Magyarországon nagyon sok háznál tradicionális reggeli a sült vér. A disznóvágás alkalmával nyert vért megsütik és hagymával, fűszerekkel ízesítik. Valóban szokatlannak tűnhet, pedig sokan ismerjük, s tudjuk, hogy mennyire finom. Ilyen alapon elképzelhető, hogy a listában szereplő többi ételnek is érdemes lenne adni egy-egy esélyt. Mit gondolsz?
Ha eddig nem is, ettől garantáltan kiakadsz: Tonhal szemgolyó Japánból
Láttál már gusztustalan és gyomorforgató dolgokat dögivel a cikkben, de ez már több a soknál. Japánban a sokunk által kedvelt tonhalnak nemcsak a húsát dolgozzák fel, hanem a szemét is! Ehhez nincs mit hozzáfűznöm. Sajnos nincsenek információim arról, hogyan készítik el a tonhal szemét, de bárhogyan is készül, és akárhogy is tálalják, nem lesz vonzóbb étel.
Habár ezeknek az ételeknek a kinézetük nem túl étvágy gerjesztő de az ízük még lehet finom.
Szerinted összeállításunkból melyik a leggyomorforgatóbb étel? Szavazz a cikk elején, és nézd meg, hogyan vélekednek erről a többiek! ;)