A tökéletes gyros receptje
(A képet lelkes olvasónk, Póti Szilvia készítette, köszönjük!)
Kezdjük először is a pitával!
Hozzávalók (8, nagy darabhoz): 500 g liszt, 30 g élesztő, 3 dl langyos víz, 3 tk só, 2 ek olívaolaj, egy csipet cukor.
Elkészítés
A hozzávalókat alaposan összedagasztom, és hagyom duplájára kelni (kb. 1 óra). Utána 8 kis gömböcöt formázok belőle, és megint hagyom őket pihenni. Egy bő fél óra múlva lapos, kerek formára nyújtom őket. Kb. 3-4 mm vastagnak kell lenniük. A sütőt 220 fokra felmelegítem, és a tésztalepényeket még egy fél órát hagyom pihenni, ezalatt a sütő is megfelelően melegszik be. A sütő rácsára fektetem őket (mérettől függően 2-4 db fér el egyszerre) és 6-7 perc alatt készre sütöm. Ezalatt teljesen felfújódnak, és a sütőből kivéve sem esnek össze teljesen, csak ha már kihűltek.
Amíg a tészta készül, essünk neki a többi hozzávalónak is! Jöhetnek a zöldségek, ami biztosan kell: kígyóuborka, paradicsom, lilahagyma, saláta, de tehetsz bele bármi mást is, amit szeretsz! Vágjuk össze a zöldségeket, tálalásig pedig tegyük be a hűtőbe mindet.
A hús elkészítése
Leginkább csirkemellből készítjük a gyrost, de lehet természetesen más húst is használni, bárányt, vagy borjút akár. A húst vágjuk fel vékony csíkokra, majd szórjuk meg jó alaposan a gyros fűszerkeverékkel, majd hagyjuk egy kicsit pihenni. Vegyünk elő egy serpenyőt, és a pácolt húst öntsük bele, pirítsuk meg a húst. Pirítás után, ha szükséges, akkor sózzunk meg egy kicsit.
Az öntetek
Általában erős pistát keverek ki egy kis vízzel, ez a csípős szósz, de ha van otthon, friss erős paprikát is lehet darálni.
A joghurtos szószhoz fél liter joghurtot elkeverek 1 evőkanál olívaolajjal, egy kevés sóval, borssal és 1-2 gerezd fokhagymával.
Tzaziki: van, aki a joghurtos öntet helyett jobban szereti a tzaziki szószt, éppen ezért megmutatom ennek is az elkészítését! Ami szükséges hozzá: 400 g görögjoghurt, 1 kígyóuborka, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 ek olívaolaj, 1 csipet őrölt bors, 1 tk citromlé. Hámozzuk meg az uborkát, a joghurtot pedig öntsük egy tálba. Ezután adjuk hozzá a citromlevet, a borsot, és az olívaolajat, keverjük össze az egészet, és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük bele az uborkát. És már kész is vagyunk!
Ha kész a pita, meg a hús is, már kezdődhet is az evészet, levágjuk a piták szélét, és mindenki tölt bele magának, amit éppen szeretne. A siker nem fog elmaradni, mindenki ilyen boldogan fogja enni!