A Gyulai Húsüzem
A háború teljesen tönkretette a gyárat, majd 1948-ban államosították. a Békés Megyei Húsipari Vállalat része lett. Az éveken át működött régi gyárépület mellett 1978-ban adták át a környék egyik legnagyobb beruházásaként épült új húskombinátot. A szocialista mintavállalatot 1992-ben Gyulai Húskombinát néven részvénytársasággá alakították, mintegy 1200 alkalmazottat foglalkoztattattak, és több újítást is bevezettek, többek között bevezették az őshonos sertésből készült Mangalica termékcsaládot, amit ma már a csabai üzem is gyártja.
A Csabai kolbász története
A csabai kolbász Békéscsabáról és környékéről származó jellegzetes háziipari termék, aminek eredete csakugyan 19 századra tehető, de igazán elterjedt csak a két világháború között vált. A csabai kolbász meghatározott alapanyagokból készült, eredetvédett, azaz hivatalosan csak Békéscsaba és Gyula területén belül előállított, fűszeres, paprikás kolbászféleség. Szigorúan fekete bors nélkül készül. 1890-ig olyan kevés sertést tartottak a csabaiak, ami elégtelen mennyiség volt a disznóvágásokhoz. De igazán csak az első világháború után nyíltak meg az új lehetőségek, amikortól általánossá vált a hússertés tartása az addigi egyeduralkodó mangalica helyett. A két világháború között szerzettországos hírnevet. Nagyüzemi termelését az államosítások után a Békés Megyei Húsipari Vállalat orosházi telephelyén kezdték meg „Csabai csípős” elnevezéssel.
Összességében elmondható, hogy ha kolbász, akkor Csabai vagy Gyulai! Mindkettő nagyon különleges, és nagyon ízletes, már csak tényleg ízlés kérdése, hogy kinek melyik a kedvence.
Forrás: Kép Fortepan, Adományozó: Magyar Hírek folyóirat, Kovács Márton Ernő