Krumplis tészta
Szintén gyermekkorunkat idéző étel, amely gyakori ebéd volt az asztalnál. Az alapja lényegében egy paprikáskrumpli alap, amihez tésztát adunk, így még laktatóbb lesz, mint az eredeti recept. A gyerekek imádni fogják, ahogyan egykor mi is!
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál zsír
- 2 teáskanál pirospaprika
- 500 gramm nagykocka tészta
- só, bors
Elkészítjük a paprikáskrumpli alapját, ahogyan az előző receptnél. A hagymákat felkockázva apróra, a zsíron üvegesre pirítjuk, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a pirospaprikát. Ezután mehet rá a felkockázott krumpli, ízlés szerint só, bors és annyi víz, amennyi pont ellepi a krumplit. Leszedve főzzük egészen addig, amíg a krumpli meg nem puhul. Érdemes figyelni, hogy mennyire marad szaftos, így miközben fő, nyugodtan kipótolhatjuk plusz vízzel. Amíg az alapunk fő, forrásban lévő vízben főzzük ki a tésztát is. Amint mindkettő elkészült, öntsük őket egybe, és már fogyaszthatjuk is.
Tócsni (macok)
A tócsni hihetetlenül egyszerű recept, amit reggelire, ebédre vagy vacsorára is fogyaszthatunk. Nagyon finom, nagyon laktató és az egész család imádni fogja. Fokhagymás tejföllel, sajttal isteni finom!
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 3-4 ek liszt
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, zöldfűszerek
- olaj a sütéshez
A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd előfőzés nélkül sajtreszelőn lereszeljük. Egy tálba rakva hozzáadunk körülbelül 3 evőkanál lisztet, ízesítjük a zúzott fokhagymával, a sóval és a borssal. Ízlés szerint használhatunk hozzá akár majorannát, bazsalikomot is. Amennyiben a krumpli levet eresztett, rakjunk hozzá még lisztet. Keverjük össze jól a hozzávalókat, majd jöhet is a sütés. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat. Ezután a burgonyamasszából egy nagyobb evőkanálnyi mennyiséget rakjunk a serpenyőbe, kissé lelapogatva. Süssük mindkét oldalát egészen addig, amíg aranybarna nem lesz (körülbelül oldalanként 5 perc). Melegen vagy akár hidegen is fogyasztható, tejföllel megkenve, sajttal megszórva.