Egyre jobb idő van szerencsére, így végre kimozdulhatunk a szabadba, és előkerülhetnek a bográcskellékek is! Éppen ezért most megmutatom nektek a legjobb hajdúsági hagyományos bográcsételeket, remélem, hogy mindegyiket szeretni fogjátok!
(Fotó forrása: makviragblog)
Miért jobb a bográcsban készült étel?
A szabadban főzés élménye mindig is más volt, mint a tűzhelyen főzésé, leginkább azért, mert bográcsozás közben kialakulhat a közösségi alkotás. Ráadásul a bográcsban készült ételek íze sokkal ízesebb, gazdagabb, mivel azokba belefő a füst és a tüzelés által felszabaduló aromák nagy része. Ha keményfát használunk a bográcsban készült étel elkészítéséhez, akkor az étel a hasznát tűzifa fajtájától függő, jellegzetes füstös ízt kap – legtöbben az akácfát javasolják tűzifának, bográcsos ételek elkészítéséhez.
A hajdúsági ételek hagyományai
A hajdúsági paraszt családok legfontosabb táplálékai a gabonából, hüvelyesekből készült ételek és a kenyér volt, de a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva számos szabadtéri étel született a pusztákon és a tanyákon. Sokszor készítettek öreg-, vagy vastagételt, ami gyorsan elűzte az éhséget, telítette a gyomrot, és erőt adott a munka folytatásához. Az egyik leghíresebb öregétel a slambuc és a lebbencsleves, ami Debrecen környékén még ma is főfogásnak számít.
A pusztai embereknek régebben nem is volt lehetőségük arra, hogy vacsorát készítsenek a szabad ég alatt, ezért minden alkalommal a bográcshoz kellett nyúlni. A gulyások, a csikósok ritkán ettek húsételt, a hortobágyi emberek kedvelt ételévé a slambuc vált. Azért van még pár étel, amit szerettek és ma is készítenek a Hajdúságban, ezeket mutatjuk most meg nektek, természetesen recepttel!
Lebbencsleves
Hozzávalók: 15 dkg lebbencstészta, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, kis fej hagyma, pirospaprika, zöldpetrezselyem.
Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágva kisütjük. Utána a zsírt leszűrjük, benne zsemleszínűre pirítjuk az összetördelt lebbencstésztát és az apróra vágott hagymát, majd rászórjuk – tűzről levéve – a pirospaprikát. Felengedjük meleg vízzel, sóval ízesítjük és nagyon lassú tűznél a burgonyával együtt megfőzzük. Zöldpetrezselymet, nyáron egy paradicsomot teszünk bele. Amikor a leves kész, tálalás előtt beletesszük a megpirított szalonnakockákat. A következő oldalon további ételek várnak!