A ratatouille egy hagyományos francia étel, amelynek számos elkészítési módját ismerjük. Talán a legismertebb változata, amihez a zöldségeket vékony szeletekre vágják. Ezt a receptet tárták elénk a híres és közkedvelt L’ecsó című animációs filmben. Lássunk is hozzá apróséf!
Hozzávalók a francia lecsóhoz:
6 db paradicsom
3 db cukkini
2 db padlizsán
1 fej hagyma
olívaolaj
2 tk. fokhagyma
2 tk. aprított kakukkfű
só, bors
A francia lecsó elkészítés
A paradicsomot, cukkinit és padlizsánt megmossuk, majd kb. 3-5 mm vastagra szeleteljük. A hagymát félbevágjuk, felszeleteljük. A paradicsomszeletekről felitatjuk a nedvességet egy konyhai papírtörlő segítségével, majd sózzuk, borsozzuk.
Serpenyőben felhevítünk 1 ek. olívaolajat és megdinszteljük rajta a felaprított fokhagymát és a kakukkfüvet, majd áttesszük egy nagy tálba. Hozzáadjuk a cukkinit és a padlizsánt, összeforgatjuk 2 ek. olívaolajjal, majd sóval, borssal ízesítjük.
A serpenyőben megint felhevítünk 1 ek. olívaolajat, és közepes tűzön üvegesre dinszteljük rajta a felaprított hagymát kb. negyedóra alatt. Ezután kivesszük a serpenyőből és eloszlatjuk egy tűzálló tál alján.
A paradicsom-, cukkini- és padlizsánszeleteket szépen elrendezzük a tálban, úgy, hogy kissé fedjék egymást. Amennyiben az edény nagyobb, úgy két réteget is pakolhatunk bele.
A tálat 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45 percig sütjük, amíg jól megpirul. A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd egy kevés olívaolajat locsolunk rá. Kakukkfűvel díszítve tálaljuk.
Forrás: mindmegette.hu