A házi kürtőskalács elkészítése
1. Első lépésként a házi kürtőskalács készítésénél is, mint a legtöbb sütemény esetében a száraz hozzávalókkal kell kezdeni, egészen pontosan a liszttel. Tehát legelőször átszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sót, és belekeverjük a tojásokat.
2. A langyos tejet összekeverjük a cukorral, bele morzsoljuk az élesztőt, majd pár percig állni hagyjuk, ezután pedig az előzőleg elkészült lisztes keverékbe öntjük.
3. Ha ezeket jól összedolgoztuk, akkor hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, és elkezdjük dagasztani a tésztát.
4. Ha kész a tészta, akkor állni kell hagyni meleg helyen legalább egy fél órára, de egy óránál semmiképpen sem tovább!
5. Miközben kel a tészta, a sörös dobozokat készítjük elő a következőképpen: beburkoljuk őket alufóliával, elegyengetjük, és lekenjük vajjal mindenhol alaposan, ez azért nagyon fontos, mert máskülönben nem lehet lehámozni a kürtőskalácsot a dobozokról.
6. Ha hagytuk kelni a tésztát, akkor osszuk fel 6, körülbelül egyenlő részre, és kezdjük meg összeállítani a házi kürtőskalácsot. Minden részt nyújtsunk körülbelül fél centi vastagságúra, és vágjuk 2 centi széles csíkokra, ezeket pedig ferdén tekerjük a sörös dobozokra, úgy, hogy maradjanak kis rések köztük, majd sima felületen gurigassuk a dobozokat, ennek köszönhetően a rések meg fognak szűnni.
7. Szórj ki egy tálcára kristálycukrot, a kürtőskalácsot kend meg vajjal, és hempergesd meg benne!
8. Helyezd őket egy bélelt tepsibe, megfelelő távolságra egymástól, és indulhat is a sütés! Előmelegített 200 fokos sütőben körülbelül 12-14 percig sütjük, de 2 percenként érdemes megforgatni a kürtőskalácsokat egy kicsit!
9. Mikor kivettük a sütőből még forrón hempergessük meg fahéjas cukorban, darált dióban, vagy amiben csak szeretnénk, és csak ezután húzzuk le őket a dobozról, a legjobb, ha addig várunk ezzel a művelettel, amíg kicsit nem lesznek langyosak.