Itt a levendulaszezon, és még Provence-ig sem kell menni végtelen lila mezőket csodálni, friss levendula illatot szippantani, hiszen az ország több területén is vannak levendulások, szüretek. Az egyik legnépszerűbb a Tihanyi, de vannak a fővároshoz közel, a Balatonnál több helyen, és az országban elszórva szinte mindenütt levendulások. Na de miután kiszüretelted magad, mégis mit tudnál kezdeni a lila gyógynövényekkel? Gyűjtöttünk szuper ötleteket: így használjátok fel a leszüretelt levendulát
Levendulaszörp recept
Elsőre kicsit furcsán hangzik, pedig kicsit sem az, sőt inkább nagyon is finom. Több helyen is árusítják, de lehet egyszerűen készíteni is otthon. Nem is kell hozzá sok dolog, csak citrom, cukor, víz, no meg levendula. Egészen pontosan ennyi kell a különböző dolgokból: egy csészényi szárított levendula, 1 kg cukor, 1 liter víz és 3-4 citrom vagy lime. A levendulaszörp elkészítéséhez első lépésként a vízből és cukorból szirupot kell főzni, majd hozzáadni a szárított levendulát, és a kicsavart citromok héját, néhány perc forralás utána a citrom levét is. Ezt a főzetet le kell takarni és állni hagyni egy teljes éjszakán át, és szűrés után újra forralni. Forrón kell üvegbe tölteni, és dunsztolni annak érdekében, hogy sokáig elálljon.
Omlós levendulás keksz recept
Ebben a nyári melegben a kávé vagy levendulaszörp mellé jól tud esni egy omlós keksz, amit, ha némi levendulával dobunk fel, akkor még nyáriasabb, még frissítőbb, még különlegesebb. Némivel több dologra lesz szükséged, mint a szörphöz, de megéri. Ezek a hozzávalók kellenek a levendulakekszhez: 30 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 2 evőkanál vaníliakivonat, 1 púpozott evőkanál levendulavirág, fél kávéskanál só. Egyszerűen csak a hozzávalókat egybeöntjük, és összegyúrjuk, majd egy órán át hűtőben pihentetjük. Majd lisztezett munkafelületen kétfelé osztjuk a tésztát, és két hengert formázunk. Éles késsel vékonyan felszeleteljük a tésztahengereket úgy, körülbelül fél centi vastagságúra. Sütőpapírral bélelt tepsibe 180 fokos előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.
Nyugtató levendulás tea recept
Gondolj azokra az őszi, téli hűvösebb napokra is, amikor jól esik majd egy-két bögre forró tea, és készíts nyugtató hatású levendulateát. Biztosan tudod, hogy a levendula egy gyógynövény, aminek vannak csodás hatásai, használd ki! A teához egyszerűen csak keverj össze fél teáskanál levendulát egy teáskanál citromfűvel és fél teáskanál és fél teáskanál kamillavirágzattal, vagy ilyen arányban tegyél félre későbbre! Áztasd forró, de már nem lobogó vízbe, szűrd le és fogyaszd!