A magyarok tudják, hogy mire van szüksége szervezetünknek, ezért imádják annyira a tepertőkrémet. Nagyanyáink ínyencsége ugyanis nemcsak finom, hanem hihetetlenül egészséges is, nézzük, hogyan készítették régen!
Régen a nagy mennyiségben készült tepertőt nem feltétlenül tudták időben elfogyasztani, éppen ezért egy praktikus megoldást választottak, tepertőkrémet csináltak, ami mindig kéznél volt, ha megéhezett a gyerek vagy az unoka. A házi tepertőkrémnek számtalan jótékony hatása van, nem véletlen, hogy olyan egészségesek voltak annó az emberek. Szerencsére a mangalicazsír kedvező élettani hatásai miatt egyre jobban terjed, az viszont elég nagy baj, hogy drága.
A tepertőkrémben található anyagok megvédik szervezetünket, és ellátják azt a szükséges tápanyagokkal. Nem véletlen, hogy a régi öregek, akik sokszor töpörtyűn és tepertőkrémes, vagy zsíros kenyéren éltek, jó lilahagymával, szinte soha nem betegeskedtek, és sokkal fittebbek voltak, mint a mai generáció! Manapság már a magyar emberek többsége rajong érte, pirítóssal vagy friss kenyérrel isteni finom, mindenképpen érdemes megkóstolnotok.
A tepertőkrém elkészítése házilag
A tepertőkrém elkészítése nem annyira bonyolult, sokan mégsem tudják olyan finomra csinálni. Az alapanyagok nagyon fontosak, a házi, adalékanyagoktól mentes, ma kézművesnek nevezett tepertő a lelke mindennek. Sajnos nagy szerencse kell ahhoz, hogy találjunk ilyet a termelői piacon, érdemes olyat árust keresünk, aki megbízható, vagy vásároljunk háztól.
Tepertőkrém hozzávalók
30 dkg tepertő, 1 db főtt tojás, 1 dl tejföl, 1 lilahagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 kávéskanál bors, só.
A tepertőkrém elkészítése
A tepertőt daráljuk le, vagy turmixgépben pépesítsük. Nem baj, ha maradnak benne kisebb, ropogós darabok. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a vajat, tejfölt, mustárt, főtt tojást, a pirospaprikát, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és keverjük jó krémesre. Ha túl sűrű a tepertős massza, kevés tejföllel vagy vajjal lazíthatunk rajta. Tegyük egy zárható edénybe, és hagyjuk megdermedni a hűtőszekrényben néhány óra alatt. Tálaláskor kenjük friss kenyérre vagy pirítósra, rakhatunk még rá lilahagymát vagy paprikát. Hűtőben, lefedve egy-két hétig eláll, jó étvágyat mindenkinek hozzá!
Forrás: Ketkes.com
Forrás: Fotó: Pixabay