hirdetes

A 10 leghíresebb magyar nemzeti étel

LK
Híres magyar ételek

Pörkölt és paprikás

Habár a pörköltöt és a paprikást külön szokás emlegetni, a hozzávalók és az elkészítés menete olyannyira hasonlítanak egymáshoz, hogy a paprikást egyfajta pörköltként is el lehet képzelni. A hasonlóságok ellenére két különböző ételről van szó, amelyek a legismertebb magyar gasztronómiai alkotások közé tartoznak, és már 1780-ban is fogyasztották őket. A pörkölt (az alapján, hogy az ember Magyarország melyik területén fogyasztja) készülhet marhából, borjúból, csirkéből, disznóból vagy májból is, de a hagyma, a paprika és egyéb fűszerek mindenhol alapvető hozzávalóknak számítanak. Egy igazi pörköltből a jellegzetesen magyar nokedli sem hiányozhat.

Dobos torta

A dobos torta története 1885-ben kezdődik, amikor Dobos C. József magyar cukrász bemutatta egyedi alkotását a Budapesti Általános Kiállításon. A piskóta alapú, csokoládés vajkrémmel rétegelt és karamellával befont torta összetéveszthetetlen bármely más desszerttel. A torta első bemutatásakor annak elkészítési technikája, alakja és íze is különlegesnek számított, és ebből a varázsából a mai napig egy cseppet sem veszített. A torta jelentős részét alkotó vajkrém teljesen ismeretlen volt abban az időben, és ez volt az első alkalom, hogy valaki ezzel készített ételt. A cukrászmester élete végéig titokban tartotta a receptet, amelyet később az ő kérésére nyilvánossá tettek.

hirdetes

Töltött káposzta

A töltött káposzta egész Kelet-Közép-Európában elterjedt, a magyar verzió általában savanyított főtt káposztából készül, amelyet darált disznóhússal kevert rizzsel töltenek meg, és tejföllel, borssal és az elengedhetetlen paprikával ízesítik. A töltött káposzta leggyakrabban húsvét és karácsony idején kerül az asztalokra, de természetesen az év más időszakaiban sem tilos fogyasztani. Ezt az otthon is elkészíthető ételt sok étterem étlapján is megtaláljuk.

hirdetes

Kürtös kalács

Az édes csavaros tésztát faszén felett sütik enyhén keményre és általában valamilyen édes bevonattal fedik be felületét. Rend szerint karamellás bevonatot kap, amire ez után fahéj, kókusz, kakaó vagy diódarabkák kerülnek. Az eredeti kürtös kalács Erdély székely területéről származik, innen terjedt el Magyarország központi területeire is.

Túrós csusza

Ez a hagyományos magyar étel csuszából, túróból és szalonnából készül. Ez az olcsó fogás amennyire egyszerűen elkészíthető, annyira laktató is egyben. Édesebb változata (bár a sok helyen nem tesznek különbséget a kettő között) a túrós tészta, ami a sós pirított szalonnát cukorral helyettesíti, és egy bőséges tejföladagot is tartalmaz.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bejgli

Bejgli: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A bejgli magyar nevén mákos vagy diós... Tovább

Magyar történelmi zászlók

Magyar történelmi zászlók: A magyar történelmi zászlók csoportja 1985 óta része a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek