Ha már közeleg a szerelmesek napja, akkor érdemes erről is beszélnünk, ugyanis egy régi magyar mondás szerint az sózza túl az ételt, aki szerelmes. De mit tehetünk, ha túl szerelmesek voltunk és túl sós lett a vacsora? Most mutatunk nektek 5 olyan módszert, amivel feljavíthatjátok az elsózott ételt és megmenthetitek a szerelmeteknek készített vacsorát!
5 módszer, amivel kijavíthatjuk az elsózott ételt
Tegye fel a kezét, akivel már előfordult az élete során, hogy elsózott egy ételt. Most biztosan sokan felemelnék a kezüket, ha ezt élőben kérdeztem volna meg, és egy jó magyar mondás is úgy tartja, hogy ha túl sósra főztünk egy ételt, az annak a jele, hogy szerelmesek vagyunk, így Valentin-nap közeledtével egészen aktuális a téma, főleg azok számára, akik saját készítésű vacsorával készülnének párjuknak a szerelmesek napján! Ebben a cikkben most összegyűjtöttünk olyan módszereket, amikkel kijavíthatjuk, ha túl sok sót tettünk a készülő ételbe!
1. Extra folyadék
Amennyiben egy levest vagy egy ragut sóztunk el figyelmetlenségünkből kifolyólag, az extra folyadék hozzáadása lehet a legmegfelelőbb megoldás, amivel csökkenthetjük az egy adagra jutó só mennyiségét a készülendő ételben.
A legjobb, ha sima vizet öntünk az ételhez, de persze lehet ez alaplé, hígított zöldséglé is, de arra mindenképp ügyeljünk, hogy ez a hozzáadott folyadék már ne legyen megsózva.
2. Duplázzuk az adagot
Ha olyan ételt készítünk, amit nem tudnánk vízzel vagy más extra folyadékkal felhígítani, és az étel alapanyagaiból még maradt a hűtődben és kamrában, akkor a són kívül mindenből duplázd meg a hozzávalókat, hogy dupla adagot kapj! Ha szeretnénk elkerülni, hogy az étel a kukában landoljon, akkor érdemes ezzel a dupla vagy semmi elképzeléssel javítani a túlsózott ételünkön!
3. Tejtermékek
Sok egytálételbe, raguba vagy levesbe alkalmazhatjuk a túlsózás ellen a tejtermékek használatát, például tejet, natúr joghurtot, ricottát, tejszínt vagy éppen tejfölt is belefőzhetünk az ételbe, ha túlsóztuk volna és illik az étel ízeihez. Amennyiben vegán ételt készítünk, akkor a kókusztej is jó választás lehet, ami szintán csillapítja a túl sós ízeket.
4. Javítsunk savakkal
A savas hozzávalók használata talán meglepőnek tűnhet, de hatékonyan enyhítik az ételek sósságát! Ha extra folyadékot és tejterméket sem adnál az ételhez, akkor jó megoldás lehet egy kis citrom- vagy lime-lé használata, de az almaborecet és a sima ecet is kiköszörülheti a problémát, de a különböző paradicsomos készítmények is jók lehetnek erre a célra, mivel a friss, konzerves vagy a pasztás paradicsomok is elég savas alapanyagnak számítanak.
5. Ellensúlyozás
Amennyiben nem lett túl sós a főfogás, és még így is ehető lenne, akkor a köretekkel is kompenzálhatjuk a sósságát, például úgy, hogy sószegény rizst vagy krumpli köretet készítünk a sósabb sült vagy a ragu mellé, de az is jó megoldás lehet, ha egy szószt készítünk hozzá, például egy jó besamelt. Az ilyen megoldások mind ellensúlyozzák a túl sok só használatát!