hirdetes

Régi nagy kedvencünk: a hagyományos hókifli receptje

VN
Frissítve: 2024.03.25
Frissítette: ZH

Egyik kedvenc apró süteményem receptjét hoztam most el nektek, amit leginkább karácsonykor szoktak elkészíteni, de szerintem minden alkalomra tökéletes választás. Vendégek fogadására az egyik legjobb alternatíva! Egyszerű, de cserébe nagyon finom és mutatós. Mutatom is a hagyományos hókifli receptjét.

A hagyományos hókifli eredeti receptje

A hókifli eredete

Sokan biztosra gondolják, hogy a hókifli egy magyar eredetű finomság, pedig ez nem teljesen igaz. Te sem gondoltad volna, hogy a hókifli bajor eredetű igaz? Kedvenc apró süteményünk Bajorországból került be Magyarországra, méghozzá Mária Terézia idején, az 1700-as években Kipferl néven (ebből származik egyébként a kifli szavunk). De ez mit sem számít a hókifli íze szempontjából, szeretjük ígyis, úgyi: kis hold alakú sütemény porcukorral megszórva, amit lehet tölteni dióval, mákkal, vagy akár lekvárral is. Mutatom is a hagyományos hókifli receptjét!

A hókifli receptje

A hókifli hozzávalói: 

56 dkg finomliszt
1,5 evőkanál cukor
3 dl tej
3 dkg élesztő
25 dkg vaj, vagy margarin
1 csipet só

A töltelékhez

20 dkg dió
5 dkg porcukor
2 evőkanál tej

A hókifli elkészítésének lépései

1. Első lépésként kovászt készítünk, ne ijedj meg, nem lesz nehéz! A kovász elkészítése: a tej felét meglangyosítjuk, teszünk bele 1 kiskanál cukrot és 1 kiskanál lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen letakarva hagyjuk, míg felhólyagosodik (50 fokos sütőben ez körülbelül 15 perc).

hirdetes
hirdetes

2.  Előveszünk egy tálat, beleöntjük a lisztet, majd a csipet sót és jól elkeverjük, ezután pedig belemorzsoljuk a vajat, amit akár margarinnal vagy zsírral is lehet helyettesíteni. Majd hozzá keverjük, a cukrot, és hozzáönthetjük a kovászt is. A maradék tejet is hozzáöntjük apránként, ügyelve arra, hogy mennyit vesz fel a tészta. Ha minden hozzávaló megvan akkor összegyúrjuk, és egy félórára félrerakjuk keleszteni. 

3. Pihentetés után a nyújtás és szaggatás következik. Kétfelé vesszük a tésztát, mert egyszerre túl nagy lenne. Egyiket vékonyra kinyújtjuk, és kisebb átmérőjű pohárral, vagy szaggatóval köröket szaggatunk belőle. Majd később a másik adaggal is hasonlóképpen elvégezzük a folyamatot.

4. Ha a szaggatással megvagyunk akkor a tölteléken van a sor. A darált diót vagy mákot ízlés szerint összekeverjük porcukorral és egy kis tejjel benedvesítjük, épp csak annyival, hogy sűrű masszát kapjunk. Majd a kapott masszát kiskanál segítségével a körök közepébe adagoljuk, ügyelve a megfelelő mennyiségre, nem szabad vele spórolni, de túltölteni sem ajánlott, mert akkor sütés közben könnyen megrepedhetnek. Majd kifliket formálunk, és hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.

5. A kész adagokat 180 fokos előmelegített sütőben addig sütjük, míg világosbarna lesz a tetejük.

6. Ha megsültek akkor még van egy utolsó lépés: még forrón vaníliás porcukorba hempergetjük őket, és mikor kihűltek, zárható dobozban tároljuk, tárolásig.

Fogyasszátok egészséggel a finom hókifliket!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark: Az Alföld egyik legnépszerűbb idegenforgalmi... Tovább

A tartós szegfű

A tartós szegfű: A tartós szegfű igazi hungarikum, a világon kizárólag a Duna-Tisza közi... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarság Retró