A tökéletes húsvéti sonka trükkjei
A húsvéti sonka előkészítése
Már maga az előkészítés is nagyon fontos, ha tudjuk érdemes, megkóstolni a sonkát, és a sósságától függően áztatni. Ha jó sonkát sikerült beszerezni, akkor nem kell sokáig áztatni, illetve el is hagyható, amennyiben a sódart hideg vízbe tesszük fel főni lassan, és az első felforrás után a vizet elöntjük. Nem érdemes túlfüstölt hússal dolgozni, ugyanis ez az ízeket el fogja nyomni, előforralással lehet lágyítani ezen.
Mennyi vízben kell fűzni a húsvéti sonkát?
Ha áztattuk a sonkát, a vizet öntsük le róla, majd tiszta, hideg vízben tegyük fel főni azt, ha előforraltuk, akkor is tiszta vizet kell használni a főzéshez, tehát a forralás vizét ki kell önteni. Plusz tipp: ne öntsétek ki a vizet a főzés után, hiszen tele van ízekkel, és még megannyi mindenre felhasználható! Megfőzhetünk benne egy kis szárazkolbászt is, és a tojásokat, de akár le is fagyaszthatjuk, és később elővehetjük mondjuk egy finom bableveshez remek alap lesz!
Hogyan kell ízesíteni a húsvéti sonkát?
Fontos, hogy csak az kerüljön a fazékba, ami valóban odavaló! Lehet persze ízesíteni, de érdemes csínnyán bánni a fűszerekkel, mert itt s igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több! Mivel lehet ízesíteni? Vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó is kerülhet a főzővízbe.
Hogyan kell főzni a húsvéti sonkát?
A húsvéti sonka főzését nem szabad elkapkodni, lassan kell főzni a jó végeredmény érdekében! Kilónként 35-40 perces főzési idővel kell számolni, de ez a sonka fajtájától függően változhat. Érdemes időnként hústűvel ellenőrizni időnként. A kisebb darabok általában 1,5 – 2 óra alatt elkészülnek, de a méteresebb daraboknak 5 óra is kellhet! Amennyiben a főzés közben párolog a víz, azt pótolni kell, de csak annyival, hogy ellepje a sonkát.
Mit csináljak, ha megfőtt a húsvéti sonka?
Ha kész van a sonka, akkor a levében kell hagyni kihűlni. Így tudjuk elérni, hogy a sonka szaftos maradjon, és ne száradjon ki! Hidegen lehet szeletelni, de befóliázva a hűtőben is lehet tárolni. Fontos, hogy amennyiben kötözött sonkát főztünk, a kötöző anyagot még a szeletelés előtt fejtsük le a sonkáról.