Sokan nem tudják, de az ibolya (Viola) virágai ehetők, és sokféleképpen felhasználhatók a konyhában, beleértve a lekvár készítését is. Az ibolya virágai nem csak szépek, hanem enyhe, édeskés ízükkel különleges ízélményt is nyújtanak. Gyakran használják díszítésre cukrászsüteményeken, salátákban vagy italokban, de lekvárként is feldolgozhatók. Mutatunk is egy agyon jó ibolya lekvár receptet!
Az ibolya lekvár hozzávalói
- 0,5 l Ibolya virág
- 6 dl víz
- 0,5 citrom leve
- 40 dkg cukor
- 1 zacskó Knorr dzsemesítő
Az ibolya lekvár elkészítése
- Első lépésként be kell gyűjteni a megfelelő mennyiségű friss, illatos ibolyát. Én mindig csak egy adagnyi ibolya lekvárt főzök egyszerre, mert bár rengeteg ibolya van az udvarban, még sincs annyi, hogy több adagra elég legyen. Egy fél literes poharat szoktam teleszedni ibolyával. Fontos hogy sosem nyomkodom, hanem csak úgy lazán rakom a pohárba, aztán pedig átrakom egy nagyobb tálba, hogy ne sérüljenek a virágok.
- Ez után a megfelelő mennyiségű vizet felforralom, majd ráöntöm az ibolyára, amit, ahogyan említettem már egy nagyobb tálba teszek ekkorra. Ezt össze is keverem, és nyomkodom, hogy minden virágot érjen a forró víz. Ezután egy jó két órán keresztül hagyom állni.
- Ha letelt a két óra, akkor leszűröm a vizet, de nem öntöm ki! Ilyenkorra már nagyon sötét, kékes színű, átveszi a virágok színét. Ez a lé egy igazi kincs, amibe benne van az ibolya leve, felöntöm citromlével. A színe lilás lesz, igazi ibolya szín… A citrom után a cukrot is hozzákeverem, majd elkezdem melegíteni, miközben folyamatosan keverem, egészen forráspontig.
- A forrásponton leveszem a tűzről, folyamatosan kevergetem továbbra is, majd hozzáadom a dzsemesítőt, és addig keverem, amíg teljesen fel nem oldódik. Ekkor visszateszem a tűzre, és újra forralom, főzöm 1-2 percet.
- Nincs más hátra, mint a palackozás. A szokásos módon, a forró, és még folyékony dzsemet sterilizált üvegbe töltöm, majd lezárom. Kész is a mennyei ibolya lekvár.
Mennyei az ibolya lekvár
Több családtag is megdicsérte már az ibolya lekvárt, kiemelve, hogy mennyire különleges íze van. Az ibolya enyhe, édeskés íze különleges ízélményt nyújt, amit nem találunk meg a hagyományos lekvárfajtákban. Ez az íz kiválóan illeszkedik különféle desszertekhez, például süteményekhez, palacsintákhoz vagy akár sajtokhoz is. Az ibolya lekvár készítése lehetőséget nyújt arra, hogy kipróbáljunk valami újat a konyhában, és kreatívan közelítsünk az ételek elkészítéséhez. Ez a fajta gasztronómiai kísérletezés örömet és elégedettséget okozhat. Az ibolya lekvár szép és egyedi ajándék lehet barátoknak, családtagoknak speciális alkalmakkor, kifejezve ezzel a gondoskodást és a személyes odafigyelést.
Recept forrása: Cookpad.