hirdetes

Kimaradt a kenyér? Mutatjuk, 10 tippet, hogy hogyan használd fel!

VN

Nálunk szinte minden héten marad ki egy kis kenyér. Úgy gondolom sok háztartásban adódik hasonló probléma, főleg most a koronavírus járvány idején, amikor igyekszünk minimalizálni a boltba járás gyakoriságát, és nagy mennyiségben vásárolni. Ti sem ettétek meg az összes kenyeret, de már annyira megszáradt, hogy nem is fogjátok? Semmiképpen ne dobjátok ki, hacsak nem penészes, mert mutatunk néhány szuper ötlete, amivel könnyen megmenthetitek!

10 tipp, hogy felhasználd a maradék kenyeret

#1: A tuti aduász: bundáskenyér!

Kidobásra ítélt péktermékből egy finom reggeli! Gyerekkorom nagy kedvence, a leglaktatóbb reggeli finomság, amihez néhány maradék szelet kenyér és egy kis tojás kell csupán! Hidd el még jobb is, ha szikkadt kenyeret áztatsz tojásba, mintha frissel tennéd. 

#2: Másik reggeli tipp: pirítós

Nálunk, ha marad ki kenyér, ami már nem annyira friss, akkor mindig előkerül a kenyérpirító. Gyors és egyszerű kenyérmentés. Reggelinek tökéletes egy kis vajjal, mézzel, na meg egy kis házi lekvárral, vagy ezekkel a házi szendvicskrémekkel is. 

#3: Akár vacsorának is jó: melegszendvics

Persze nem szabad megfeledkezni a jó öreg melegszendvicsről sem, aminek kiváló alapanyaga a kissé szikkadt kenyér. Tegyél rá feltéteket kedved szerint, szórd meg a sajttal és mehet is a 200 fokos sütőbe!

#4: Ebédhez kruton

A száraz kenyeret ebédhez is fel lehet használni, egy frissítő és egészséges krémleves mellé. Az előállítás nagyon egyszerű: nagyon kevés olajon egy tepsire terítve pirítsd aranybarnára a kenyérkockákat, némi fűszert is adhatsz hozzá, akár egy hónapig is eláll!

hirdetes

#5: Hasznos: zsemlemorzsa

Annyira kézen fekvő: ha megszárad a kenyér csináljunk belőle zsemlemorzsát! Egyszerűen csak hagyd, hogy kiszáradjon a kenyér, majd daráld, reszeld vagy turmixold le, és kész is a házi zsemlemorzsa. Ha gyorsan kell akkor a sütőben is száríthatod a kenyeret, de a radiátor is jó megoldás lehet!

#6: Egy kis olaszos: kenyérsaláta

Panzanella, azaz olasz kenyérsaláta, tutit trükk a száraz kenyerek eltüntetésére: paradicsomlébe áztatott kenyérkockák, paradicsom, olivabogyó, és egy kis ecet, de ha főfogásként tálalod akkor ném húst, vagy halat is adhatsz hozzá!

#7: Ínycsiklandó desszert

A megszáradt kenyérből igazi finom desszertet is készíthetsz amiért az egész család rajongani fog, a teljesség igénye nélkül íme néhány szuper ötlet: francia bundáskenyér, angol kenyérpuding, de ha a hagyományos magyar konyhánál maradunk, akkor a máglyarakást, valamit a mákosgubát ajánljuk, amit kenyérből is elkészíthetünk. 

hirdetes

#8: Zöldségfrissítés

A megszáradt kenyér a hűtő alsó rekeszébe helyezve magába szívja a fölösleges nedvességet, és segít frissen tartani a zöldségeket. Így a kidobásra ítélt kenyerek megmenthetik a zöldségek életét!

#9: Kertészkedéshez

A megszáradt kenyeret nemcsak ilyen-olyan módon elfogyasztani, valamint zöldségek frissen tartásához lehet használni, hanem a kertészkedéshez is nagyon hasznos, ugyanis jót tesz a növények talajának is a benne lévő tápanyagnak és nedvességnek köszönhetően.

#9: A kutya is rajongani fog érte

De ha másra nem használod fel, legalább a kutyának add oda, készíts belőle neki isteni finomságot: 8 deka kenyérmorzsa, 35 deka teljes kiőrlésű liszt, kb. 1 dl víz - összegyúr, kinyújt, formával szaggat, majd 160 fokon kb. 40 percig süt, és kész is. Higgy nekünk, imádni fogja! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kabay János

Kabay János (1896-1936) magyar feltaláló, kutató vegyész. Életművének központi eleme a... Tovább

Gemenci erdő

Gemenci erdő: Gemenc vagy Gemenci erdő egy nagy területen elhelyezkedő, természetvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Ételek Gasztronómia