Az őszi időszak egyik legkedveltebb alapanyaga, a sütőtök, most újragondolva és meglepően finom módon kerül elő az asztalra ebben az ínyenc sütőtök lekvár receptben.
Próbáld ki az ínyenc sütőtök lekvár receptet!
Az ősz beköszöntével mindenki vágyik az illatos és ínycsiklandó sütőtökös ételekre. De mi lenne, ha a sütőtök ízét és aromáját lekvár formájában is élvezhetnéd? A következő receptben bemutatjuk, hogyan készíthetsz egy igazán ínycsiklandó sütőtök lekvárt, ami tökéletes kísérője lehet reggelidnek, desszerteknek vagy akár sajtoknak.
Íme az ínyenc sütőtök lekvár recept!
Hozzávalók az ínyenc sütőtök lekvár recepthez:
• 60 dkg sült sütőtök
• 40 dkg cukor
• 1 citrom leve
• 6 g pektin
• Fahéj ízlés szerint
Az ínyenc sütőtök lekvár recept elkészítése:
1. Először is süssük meg a sütőtököt. Ehhez vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat és a héját, majd süssük őket 180°C-on kb. 45 percig, vagy amíg puha és könnyen villával áttörhetők nem lesznek. Hagyjuk őket hűlni.
2. Miután a sült sütőtök kihűlt, vágjuk kis kockákra, majd törjük össze villával. Ha szereted a lekvárt sűrűbb állagúan, akkor törjük teljesen össze, de ha némi textúrát szeretnél megtartani, hagyjunk néhány kisebb darabot is.
3. Adjuk hozzá a cukrot a törött sütőtökhöz, majd facsarjuk bele a citrom levét. Vigyázzunk, hogy a citrommagok ne kerüljenek bele a lekvárba, mert kellemetlen lehet ráharapni.
4. Opcionálisan adjunk hozzá fahéjat ízlés szerint. A fahéj szépen kiemeli a sütőtök ízét, de hagyjuk ki, ha nem vagyunk a fűszer hívei.
5. Keverjük össze alaposan az összetevőket, majd tegyük fel a tűzhelyre közepes hőmérsékleten. Mivel a sütőtök már megsült, csak néhány percig főzzük a lekvárt, folyamatos kevergetés mellett.
6. Ekkor adjuk hozzá a pektint, amely szükséges a lekvár megfelelő sűrűségéhez. A pektint keverjük össze egy evőkanál cukorral, majd keverjük hozzá a forrásban lévő lekvárhoz. Keverjük tovább, amíg a lekvár sűrűsödni kezd.
7. Amikor elértük a kívánt sűrűséget, öntsük a forró lekvárt előre elkészített befőttesüvegekbe. Ne felejtsük el az üvegeket alaposan lezárni.
8. Az üvegeket fordítsuk fejjel lefelé pár percre, hogy megszilárduljon a lekvár.
9. A lábas alján maradt néhány evőkanálnyi lekvárt ne pazaroljuk el! Ezt használjuk fel a szokásos lekvárfőzés utáni nyalakodáshoz.
Az eredmény egy guszta, narancsos színű lekvár, amelynek ízét a hozzáadott citrom még jobban kiemeli. Fogyaszthatjuk a hagyományos módokon, például pirítósra kenve vagy palacsintával tálalva, de kiváló kísérője lehet sajtoknak is. Ezzel a sütőtök lekvárral garantáltan lenyűgözöd a családot és barátokat egyaránt, és garantáltan ősszel ismételten elkészíted majd ezt a finomságot. Jó étvágyat!