A kivi igazi téli gyümölcs, és mivel színe tökéletesen passzol a karácsonyi fenyő színéhez, mi sokszor használjuk karácsonyi sütemények díszítéséhez is. Persze nem a zserbóra tesszük, hanem a mennyi tejfölös szelet tetejére. Mutatom nektek az én nagy karácsonyi kedvencem a kivis tejfölös szelet receptjét.
Hozzávalók a kivis szelethez
A tésztához:
- 4 db tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1/2 csomag sütőpor
A krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 3 evőkanál porcukor
- 40 dkg piros dobozos tejföl
- 1 csomag habfixáló
- 1 db citrom
- 4 db kivi
A tetejére:
- 1 csomag színtelen tortazselé
- 1 evőkanál cukor
- pár csepp citromlé
- 2,5 dl víz
A kivis szelet elkészítése
A kivis szelet elkészítéséhez első lépésként a tojások szétválasztásával kell kezdeni, mint általában más ilyen jellegű süteményeknél is. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgáját is, és az addigra megolvasztott vajat. Egy másik edényben a száraz hozzávalókat keverjük el, a lisztet, kakaóport, valamint sütőport. Ezt a kettőt összekeverjük, a tojásos masszát a liszteshez, összedolgozzuk, majd egy 20×30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és elsimítjuk. 200 fokos előmelegített sütőben 25 perc kell neki. Végezz tűpróbát, ha megfelelő, akkor egy tálcára borítva lerakjuk hűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt, és visszafordítjuk a szép felére.
Amíg a tészta sül/hűl addig el lehet kezdeni kikeverni a krémet, illetve felszelni a kivit. Az előbbihez a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd pedig a tejföllel, a habfixálóval, és a citrom levével felhabosítjuk. Ha a tészta elhűlt, akkor visszatesszük a tepsibe, és rákenjük a kész krémünket. Az utolsó lépés az ünnepi kivis réteg.
A kiviket meg kell hámozni. Egy tv műsorban láttam a trükköt, miszerint nem kell a vékonyra szeleteléssel nagyon bajlódni, hiszen a tojásszeletelővel nagyon egyszerűen fel lehet szelni a kivit. Ha kész vannak a kivi szeletek, akkor egyenletesen pakold fel a krémre. Ha a kivi kész, akkor a tortazselét felforraljuk a cukorral, a citromlével és a vízzel együtt, majd langyosra hűtjük. A lehűlt zselét a süteményre csorgatjuk finoman, úgy, hogy minden kivit ellepjen, és lehetőleg egyenletes is legyen. Mehet a hűtőbe, körülbelül 1 óra után már tálalható is.
Tudtad? A kivi egy rendkívül tápláló gyümölcs, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Íme néhány pozitív tulajdonsága:
- Magas C-vitamin-tartalom
- Rostban gazdag
- K-vitamin-tartalom
- Magas antioxidáns-tartalom
- Alacsony kalóriatartalom
- Hidratáló hatása van
- Káliumban gazdag
- Gyors energiaforrás
- Finom