hirdetes

Karácsonyi mákos túrótorta, nemcsak szép, hanem mennyeien finom is!

VN

Ha szeretnéd elvarázsolni a családodat, szeretteidet egy igazán különleges finomsággal, akkor válaszd ezt a karácsonyi mákos túrótortát, ami nemcsak szemet gyönyörködtető látvány, hanem az íze is valami csodálatos. Mutatjuk is ennek a különleges mákos túrótortának a receptjét.

Karácsonyi mákos túrótorta recept

Hozzávalók a mákos túrótortához

A torta tésztájához:

  • 1 db tojás
  • 5 dkg kristálycukor
  • 10 dkg margarin (+ a forma kikenéséhez)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 20 dkg liszt

A töltelékhez:

  • 13 dkg mák (egész)
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 15 dkg kristálycukor
  • 30 ml vanília aroma
     

A mákos túrótorta elkészítése

  • A mákos túrótorta elkészítését a mák feldolgozásával kezdjük. Fontos még egyszer kiemelni, hogy nem daráltmákot, hanem egész mákot használunk, éppen ezért be kell áztatni. A mákra annyi forró vizet kell önteni, hogy alaposan ellepje, és addig hagyjuk is így állni, amíg el nem készítjük a tésztát. Amíg a mákos túrótorta készítésének további elemével foglalkozunk, puhul, később leszűrjük.
  • hirdetes
  • a beáztattuk a mákot, akkor kezdhetjük is a mákos túrótorta tésztájának összeállítását. Ehhez először a tojást cukorral kikeverjük, majd hozzákeverjük a szobahőmérsékletű margarint is, és alaposan eldolgozzuk. Ezután a sütőporral kevert lisztet is beleszitáljuk ebbe a tojásos-cukros keverékbe, és összegyúrjuk a tésztánkat. Egy rugalmas tésztát kell végeredményként kapni, ami a mákos túrótorta alapja lesz. 
  • hirdetes
  • Ezt a tésztát egy csatos tortaforma aljába tesszük, aminek aljába már előzőleg sütőpapírt helyeztünk, az oldalát pedig margarinnal kikentük. A tésztát úgy kell beletenni a tortaformába, hogy az oldalán is legyen tészta, úgy kell nyomkodni, hogy legyen egy kis kosárkánk, olyan 3-4 cm magas peremet kell képezni, amibe megy majd a túrós-mákos töltelék. Ha kész, akkor nem a sütőbe, hanem a  hűtőbe kell tenni pihentetni, addig amíg a krém készül.
  • A túrós krém elkészítéséhez a túrót, a tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, a cukrot, és a vanília aromát összekeverjük, mi botmixerrel szoktunk egy kicsit krémesíteni, ez segít, hogy könnyű, állagot kapjunk.
  • Az elkészült krémet kettő adagra kell osztani, kell egy kisebb, és egy nagyobb krémadag, a kevesebbhez hozzá kell keverni a leszűrt mákot.  A látvány miatt van jelentősége, hogy kevesebb mákos krém legyen, mert így szebben kirajzolódnak majd a rétegek.
  • A következő lépés már a torta összeállítása lesz. Kivesszük a hűtőből a tésztát és közepére egy evőkanál túrókrémet teszünk, majd erre rá egy evőkanál mákkrémet. Ezt addig ismételgetjük, amíg el nem fogynak a krémek (krémek elég folyósak, ezért maguktól szépen el fognak terülni, és rétegeződni fognak). Egy fogvájó segítségével a torta szélétől kiindulva a közepéig (egymástól távol) csíkokat húzunk.
  • A mákos-vaníliatortát előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül egy teljes órán át, azaz 60 percig sütjük. Mikor már megsült és langyosra hűlt, akkor kivesszük a tortaformából, és tálaljuk.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Erzsébet kilátó

Erzsébet kilátó: A főváros tetején lévő csodás kilátó, melyről belátható az egész... Tovább

Gyulai kolbász vagy gyulai pároskolbász

Gyulai kolbász vagy gyulai pároskolbász: Hungarikum. A Gyulai Kolbász története lassan... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek