Bár finom ünnepi lakomák már véget értek, biztosan nálatok is teli van még a hűtő a megmaradt finomságokkal. Ha nem szeretnéd ezeket azonban kidobni, mindenképp ki kell próbálnod Jamie Oliver tippjeit az ételmaradékok felhasználásáról.
Mit főzzünk a karácsonyi maradékból?
Általában minden háztartással előfordul, hogy túl készüljük magunkat a karácsonyi lakomák alkalmával és sokkal többet főzünk mindenből, mint amire szükségünk lenne, így az ünnepek után is tele van a hűtőszekrényünk karácsonyi maradékokkal. Azonban kár lenne ezekből bármit is veszni hagyni, legyen szó pulykáról, zöldségekről, vagy valamilyen mártásról, Jamie Oliver tippjeivel megmenthetjük a karácsonyi maradék ételeket a kidobától.
Jamie Oliver tippjei maradékból főzésre
1. Rizottó
Biztosan nálatok is megmaradt valamilyen sült hús, pulyka, csirke vagy valamilyen disznóhús, de a mártást, egy kevés proseccót vagy fehérbort felhasználva, a megmaradt rizzsel egy ínycsiklandó új ételt alkothatunk, méghozzá a rizottót, amelynek könnyedsége ráadásul tökéletes választás a karácsonyi nehéz fogások után.
2. Húsos szendvics
A sült húst és a mártást felhasználhatjuk egy full extrás szendvics készítéséhez is, csak egy friss baguettere vagy egy formás bucira lesz hozzá még szükségünk. A megmaradt salátaleveleket is felhasználhatjuk hozzá, egy roppanós csemegeuborkával vagy egy kis plusz barbecue szósszal tökéletes gyors ebéd vagy vacsora lehet.
3. 10 perces quesadilla
Nem is lehet egyszerűbb módja a maradék felhasználásának, mint egy finom quesadilla készítés, amit 10 perc alatt összedobhatunk. Mehet bele a maradék sajt, sülthús, áfonyaszósz, és ráadásul másnaposságra is tökéletes!
4. Mindentbele pite
A quiche, vagy egyszerűbb nevén pite garantálja, hogy az étel soha ne menjen kárba, ugyanis bármi belekerülhet. Az elkevert tojásba mehet a zöldség, a felkockázott hús, sajt és a gomba is, a pontos receptnek csak a hűtőszekrényünk tartalma és a képzeletünk szabhat határt.
5. Maradék süti megmentése
A süteményeket is könnyedén újra felhasznosíthatjuk, és nem kell a kukában végezniük. A már megkeményedett mézeskalácsot például felhasználhatjuk egy finom tiramisuhoz, a kiszáradt, megmaradt bejglit pedig csak öntsük nyakon egy kis vaníliasodóval és tálaljuk pohárdesszertként.