Kevés kivétellel, szinte mindenki számára természetes, hogy a reggelt egy jó kávéval indítja. A kávé ebben az esetben egy elég tág fogalom, az erős és rövid eszpresszótól egészen a tejeskávéig rengeteg variáció létezik. És persze ezt is mindenki másképp szereti.
Ébredés után az első gondolatunk a kávé. Ahogy kinyílik a szemünk már szinte érezzük is az illatát, pedig még el sem készítettük. Ez egyféle szertartás is, amitől elindul a napunk. Sokak szerint nem túl egészséges éhgyomorra kávéval indítani a napot, de hát annyi minden van az életünkben, ami nem egészséges, talán ez a legkisebb rossz ezek közül és a lelkünkre biztosan jó hatással van.
Ahogy minden másban a kávéfogyasztásban is igen sokfélék vagyunk. Van aki a rövid, erős feketét szereti, esetleg még a tejet vagy cukrot is mellőzi a fekete italból. Mások sok tejjel és cukorral isszák, ami így már felér egy reggelivel, már ami az elfogyasztott kalóriák számát illeti. A cappuccino a két véglet között található, tejhabbal készül, de azért még elég karakteresen érezhető benne a kávé. Ezt is sokan cukorral fogyasztják.
Ha étteremben vagy kávézóban járunk, akkor előszeretettel rendelünk tejszínhabos, csoki- vagy karamell öntettel, fahéjjal, vaníliával megbolondított kávécsodákat. Ezek egy jó beszélgetés elmaradhatatlan kellékei és mindig nagyon kellemes élmény fűződik hozzá.
A kávék non-plus-ultrája pedig az alkoholos kávékülönlegességek. Ilyenkor valamilyen alkoholos itallal tesszük még ízletesebbé a kávét, például whiskey-vel vagy Bailey’s-zel. Ezeket is inkább kávézókban, éttermekben rendeljük.