hirdetes

Egy hamisítatlan görög fogás: Krétai muszaka

GI

A muszaka, vagyis a  rakott padlizsán a görög, török és balkáni vidék egyik kedvelt fogása, melynek alapját a padlizsán és a darált hús adja. Mi most a krétai változatát hoztuk el nektek. 

Egy hamisítatlan görög fogás: Krétai muszaka

Hozzávalók a muszakához:

50 dkg padlizsán    
25 dkg marhahús    
25 dkg burgonya    
25 dkg cukkini    
2 db paradicsom    
2 db tojássárgája    
2.5 dl tej    
12 dkg     liszt    
7 dkg sajt    
2 fej vöröshagyma    
1 gerezd fokhagyma    
5 dkg vaj    
1 dl olaj    
1 tk. fahéj    
szerecsendió    
szegfűszeg    
só    
bors    
2 db paradicsom    

hirdetes
2db tojás    
1-1 csipet reszelt szerecsendió, szegfűszeg, só és bors

A muszaka elkészítés:

A megmosott padlizsánt és cukkinit hosszában felszeleteljük. Besózzuk, állni hagyjuk, majd felitatjuk a nedvességet. Kevés forró olajon aranysárgára sütjük. A meghámozott burgonyát közepesen vékony karikákra vágjuk és a visszamaradt olajon ugyancsak aranysárgára sütjük.

Közben forró olajon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst és a meghámozott, feldarabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Folyamatosan kevergetve 10-15 percig pirítjuk.  

hirdetes

Közben a vajból, a lisztből és a tejből elkészítjük a besamelmártást. Sóval, szerecsendióval ízesítjük, majd belekeverjük a tojássárgáját is. 

Kiolajozott tepsibe leterítjük a burgonyát, a cukkinit és a padlizsánt. Minden réteget meghintünk reszelt sajttal. Rászedjük a húst, majd leöntjük a besamelmártással. Megszórjuk a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Kockákra vágva tálaljuk. 
 

Forrás: mindmegette.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kékfestés

Kékfestés: A kékfestés egy textíliákon alkalmazott színmintázási technológia, amely nevét... Tovább

Lotz Károly

Lotz Károly: Lotz Károly német származású magyar festőművész, a 19. századi akadémikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Külföld