Egyik legrégebbi édességünk, a krumplicukor
A krumplicukor egyike legrégebbi édességeinknek. Törtfehér színnel és édeskés ízzel rendelkezik – biztosan mindenkiben idéz fel szép emlékeket.
Jellegzetessége, hogy kemény édességnek számít, ami ugyanakkor omlóssá válik, ahogy ráharapunk egy-egy falatkájára. Édessége egyáltalán nem émelyítő, mégis könnyedén képes eltelíteni a gyermeki lelkeket. Népszerűsége abban is rejlik, hogy a legolcsóbb cukorkák közé tartozott, éppen ezért pedig rendkívül egyszerűen hozzá lehetett jutni.
Készítsd el őket akár otthonodban
Amennyiben kihívást keresnél, és szeretnél nosztalgiázni, ezen érdességek elkészítése otthonodban is lehetséges, bár nem a legegyszerűbb módon – nézzük, hogyan!
A medvecukor elkészítésével kapcsolatban csupán az alapanyagok beszerzésével ütközhetünk nehézségekbe. Az alapját az édesgyökér adja, amit szárított formában tudsz megvásárolni egy-két patikában, bioboltban, esetleg ritkább esetben fűszerpolcokon. Általában ezen kívül glükózszirupot szoktak hozzá használni, de ezt kiválthatod akár méz és egy kevés víz keverékével.
Elkészítéséhez szükséged lesz 2 evőkanál édesgyökérre, 20 dkg cukorra, 15 dkg glükózszirupra, 3 szem csillagánizsra, 2 evőkanál keményítőre, 2 nagyobb csomag zselatinra, valamint olajra a forma kikenézéhez. Opcionálisan adhatsz még hozzá 3 db széntablettát.
A krumplicukor esetében már szükségünk lesz némi kémiai tudásra – ezért is nehezebb előállítása házilag. Az alapanyaga a burgonyakeményítő, melyet először majd le kell bontani – hígított savval, magas nyomás alatt felfőzni – magát az oldatot kell lepárolni, majd lehűlése után kapjuk meg a már kikristályosodott terméket. Ezt formázzák majd tetszés szerint.
Te szereted a krumplicukrot és a medvecukrot?