A karácsonynak van egy semmihez sem fogható különleges varázsa – és pontosan ezt a varázst lehet érezni, minden szívvel-lélekkel készült karácsonyi fogásban is. Bár a magyar karácsonyi ételeknek nincsen párjuk széles e világon, mégis azt javasoljuk, hogy az idei adventi időszakban - a változatosság kedvéért- kóstold meg pár környező ország karácsonyi finomságát is. Mutatjuk milyen karácsonyi fogásokkal érdemes kezdeni!
Az olasz Panettone a legnagyobb kedvencünk
Panettone, vagyis a tökéletes olasz karácsonyi kalács nyitja a karácsonyi finomságokat gyűjtő listánkat. Ebben a karácsonyi finomságban talán az a legjobb, hogy csak egy kellemes desszert nem pedig főétel, ezért elfér még a káposzta mellett, közvetlenül a bejgli előtt a sorban. A Panettone, egy hagyományos olasz karácsonyi csemege, ami általában mazsolával, kandírozott gyümölcshéjjal, mandulával és pálinkával készül. Nehéz eldönteni, hogy a kenyerek vagy sütemények közé kell sorolni, bár szerintem egyértelmű, hiszen íze nagyon édes, ezért semmiképpen nem nevezném kenyérnek. Sokszor kávé mellé hidegen fogyasztják. A Panettone az észak-olaszországi Milánó városából származik, és állítólag a római korig nyúlik vissza története.
A spanyol karácsonyi fogások
Spanyolország elég délen van ahhoz, hogy karácsonyi fogásai kicsit se hasonlítsanak a mi ünnepi ételeinkhez, viszont elég jó konyhájuk van, sok-sok finom falattal. A kezdőfogás általában egy csirke tésztaleves, amiben főtt tojás is van….nem egy halászlé, de érdemes lehet kipróbálni. Előételként még jellemzően pácolt sonkát, garnélát, friss kolbászt, kéksajtot esznek. A spanyolok főételként a friss narancslében pácolt bélszín steak-et ízletes kéksajtos tekercsekkel tálalják.
A hagyományos karácsonyi ponty
A szenteste pontyevés hagyománya a katolikus hiedelemhez nyúlik vissza, miszerint karácsony estéjén, az adventi böjt utolsó napján halat kell enni. A pontyok viszonylag könnyen beszerezhető halak voltak számos európai országban, ezért elterjedt a karácsonyi pontyevés szokása. Karácsony előtt sok háztartás úszkál a fürdőkádban egy élő pontyot, amíg el nem jön az előkészítés ideje. Közép- és Kelet-Európában ma is széles körben fogyasztják, így mi magyarok is – bár más helyeken a sütőben ropogósra sütést részesítik előnyben, próbáld ki te is ezt halászlé helyett!
Olivier saláta karácsonyra orosz módra a halhoz
Ez egy burgonyás, zöldséges és majonézes hideg saláta, amely a kelet-európai karácsonyi és újévi ünnepi ételek nagy részét képezi. Nevét Lucien Olivier belga szakácsról kapta, aki állítólag az 1860-as években a moszkvai Hermitage étteremben készítette el ennek az ételnek az első változatát, ma inkább orosz saláta vagy Stolichniy saláta néven ismer. Otthon is könnyedén elkészíthető, jól passzol akár a hal, vagy más húsételek mellé. Kicsit hasonlít a franciasalátára.