„A férfiak szívéhez a hasukon keresztül vezet az út.” – tartja a mondás. A régi szép időkben nagymamáink egytől-egyig egyetértettek ezzel a kijelentéssel, így sok finomsággal kísérleteztek, hogy mivel tudják levenni lábukról férjeiket. Hálásak lehetünk nekik, ugyanis ezek nélkül a receptek nélkül nekünk is sokkal nehezebb dolgunk lenne a pasikkal! Tavasszal nem csak a virágok, de a szerelmek is bimbóznak, így hoztam nektek egy igazi legényhódító sütemény receptet!
Kedvezzünk a férfiaknak kicsit!
Ki ne szeretné a finom és édes csábítást az erősebbik nem közül? A legényhódító receptjét még anyukámtól tanultam, aki az ő anyukájától tanulta, így elmondhatjuk, hogy ez egy igazi generációkon átívelő taktika a legények meghódítására. Most, hogy itt a tavasz, de még nem érettek gyümölcsök a kertben, tökéletes választás lehet a téliről megmaradt dióból sütni egy egyszerű és gyors süteményt a hétvégi ebéd mellé. A hétvégén nekem is a kezem közé akadt a recept, így gondoltam megosztom veletek.
Legényhódító szelet receptje, a nagyi konyhájából
Hozzávalók a legényhódító tésztájához:
• 25 dkg cukor
• 15 dkg zsír
• 1 citrom reszelt héja
• 1 csomag vaníliás cukor
• 50 dkg liszt
• 1 csomag sütőpor
• 3-4 evőkanál tej
Hozzávalók a legényhódító töltelékéhez:
• 12 dkg darált dió
• 12 dkg porcukor
• reszelt citromhéja
• 2 tojás
• 2 evőkanál morzsa
A tetejére:
• 1 tojás
• 5dkg dió
A legényhódító elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, annyi tejjel, hogy egy lágyan nyújtható tésztát kapjunk belőle, majd felezzük el az összegyúrt tésztát. Az egyik felét nyújtsuk kisujjnyi vastagságúra és fektessük egy kivajazott tepsibe. A töltelék hozzávalóit csak egyszerűen összekeverjük egy tálban, majd a ráöntjük a tepsibe helyezett tésztára. A másik tésztát is hasonlóan kinyújtjuk és beborítjuk vele a töltelékes tésztalapot. A tészta tetejét kenjünk le egy tojással és itt-ott szurkáljuk meg egy villával, majd szórjuk meg a tetejét dióval és következhet a sütés. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 – 35 perc alatt kisütjük. Négyzetes darabokra vágva, vaníliás porcukorral megszórva kínálhatjuk.